Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

Crkvi vraćeno 211 matičnih knjiga

Autor/ica
Objavljeno: 17 ožujka, 2022
knjige

U dvorani Splitsko-dalmatinske županije danas je upriličena prigodna svečanost vrijedna medijske i svekolike pozornosti. Naime, 211 matičnih knjiga s područja Splitsko-dalmatinske županije verificirano je i vraćeno Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Sporazum o primopredaji crkvenih knjiga oduzetih Katoličkoj crkvi nakon Drugog svjetskog rata, 1946. godine, potpisali su župan Blaženko Boban i splitsko-makarski nadbiskup i metropolit monsinjor Marin Barišić. Zapisnik primopredaje crkvenih matičnih knjiga potpisali su pročelnik Upravnog odjela za opću upravu Josip Matković i generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije monsinjor Miroslav Vidović. Ovom događaju nazočili su i pročelnik Kabineta župana Davor Pavić i ravnatelj Nadbiskupskog arhiva don Slavko Kovačić.

U svom obraćanju župan Blaženko Boban naglasio je kako je ovo spomenik običnom čovjeku.

‘Za tog čovjeka često ne znamo gdje je. Ovo su knjige u kojima je svatko zapisan i u kojima je pisana povijest zaseoka, obitelji, kuća i ljudi. One se danas vraćaju stvarnom vlasniku. Možemo jedino zahvaliti Crkvi što je tako revno vodila podatke’, rekao je Boban.

Župan je naglasio da će se postupak verifikacije i povrata knjiga nastaviti te kako se na ovaj način ispravlja jedna nepravda.

‘Ovo je naša zakonska, ali u prvom redu moralna obveza’ istaknuo je Boban dodajući kako se u ovim knjigama nalaze podaci iznimne vrijednosti koje su bilježili i stvarali svećenici, na čemu im je zahvalio.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit monsinjor Marin Barišić u svom je obraćanju zahvalio svima koji su sudjelovali u postupku verifikacije i povrata ovih knjiga.

‘Danas je započeta jedna humana i pravedna inicijativa i ispravak povijesne nepravde te povratak matica i drugih knjiga svom vlasniku odnosno Crkvi. Zato bih htio zahvaliti županu i svima koji su uložili toliko truda kako bi jedan dio tih knjiga osposobili’, rekao je Barišić.

Nadbiskup Barišić je posebno istaknuo važnost ovih zapisa u istraživanju identiteta.

‘Rado ćemo tražiti tko smo mi zapravo. Ove matice sadržavaju naš identitet i našu osobnu iskaznicu’, zaključio je Baršić.

Pročelnik Upravnog odjela za opću upravu Josip Matković zahvalio je matičarima koji uz svoj svakodnevni posao rade i na verifikaciji ovih knjiga.

‘Neke od tih knjiga pisane su čitko i krasopisom, dok je neke zapise teže pročitati. Matičari se, uz sva svoja iskustva i vještine trude to iščitavati i unositi u računalo kako bi knjige bile što prije verificirane. Mi ćemo  se potruditi u što kraćem roku vratiti ostatak koji još uvijek nije verificiran do kraja’, izjavio je Matković.

Ravnatelj Nadbiskupskog arhiva don Slavko Kovačić okupljenima u županijskoj dvorani govorio je o vrijednostima ovih knjiga i o tome na koji način su pisane.

‘Sada će svi koji traže svoja obiteljska stabla lakše doći do nekih podataka što su marljivo bilježili naši svećenici po župama. Ovo nije samo arhivska, nego povijesno-nacionalna vrijednost’, kazao je između ostalog don Slavko Kovačić, zaključivši svoje obraćanje riječima:

‘Ove knjige su spomenik našim precima’.

Što se tiče ovih 211 vraćenih matičnih knjiga, 107 ih je s područja Cetinskog dekanata (Sinj 68, Trilj 25, Vrlika 14), a ostale su iz Splita, Makarske, Imotskoga, Solina, Ciste Provo, Trogira. Što se tiče preostalog dijela od 645 knjiga za povrat, one se pregledavaju, spremaju se u digitalnom obliku i provodi se cjelovita verifikacija i bit će vraćene crkvi.

ferata@ferata.hr
0997370409