svabo

Cvjetnica, Isusov ulazak u Jeruzalem

Autor/ica
Objavljeno: 13 travnja, 2014
isusov_ulazak_u_jeruzalem01

Tekst: Fra Jozo Župić

Cvjetnica
Isusov ulazak u Jeruzalem (Mt 21,1-11)

Kad uđe u Jeruzalem uskomešao se sav grad. Nastalo je veliko uzbuđenje. Slično čitamo, da se dogodilo kod mudraca s Istoka kad se pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: ‘Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.’ Kada to doču kralj Herod, uznemiri se on i sav Jeruzalem. Jeruzalem je Davidov grad. Isus, Sin Davidov, je njegov kralj. Oni koji prostriješe svoje haljine po putu i radosno klicahu zbog njegova dolaska, slave kralja grada. Sam grad zagorčava njemu život. On će svoga kralja izručiti poganima sa smrtno-lažnom optužbom. Kralj će biti izveden izvan grada s križem na leđima i izvan gradskih zidina bit će osuđen na sramotnu smrt.

U mislima na Isusov ulazak u Jeruzalem svečano oblikujemo na današnju nedjelju ulazak Uskrsnuloga na naše misno slavlje. Mi živimo u vjeri, da je on uvijek i posvuda s nama. Da bi uvijek i posvuda bio s nama, on mora uvijek ući k nama. Moramo mu otvoriti vrata. Tu se više ne radi o gradu s kamenim ili drvenim kućama. Radi se o našem zajedništvu kao njegove Zajednice. Ovdje on želi i treba ući kao naš kralj, tj. kao onaj čijoj ozdraviteljskoj, oslobađajućoj, orijentirajućoj i ohrabrujućoj moći povjeravamo naš život.

Neka i naša djeca u svojim rukama nose palmine i maslinove grane. To je više od folklora. Djeca trebaju na svoj način sudjelovati u našoj radosti, radosni da imaju kralja, koji vlada na način da služi našemu životu. Mi se trebamo i hoćemo otvoriti drukčije nego Jeruzalem nad kojim je Isus plakao, jer nije upoznao čas njegova mira. On koji nosi ime Emanuel, ‘S nama Bog’, treba ne samo ući na naš sastanak i u naš život, nego treba ostati, stanovati s nama i nas ispuniti moću svoga mira.

Fra Jozo Župić

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh