Uskoro u Sinju ‘Bosanac na odmoru’
Iz radionice najboljeg humora ovih prostora dolazi sarajevski kazališni hit -urnebesna monokomedija...
Sinjanka s bračkom adresom Dragica Dada Marčić još jednom je javnost oduševila svojim sjajnim kulinarskim umijećem. Ovoga puta riječ je o sudjelovanju u emisiji ‘Kuhanje u karanteni’, odnosno o live kuhanju putem Facebook kanala iz Sinja za tursku TV Kitchen24.
U emisiji je sudjelovalo 30-ak kuhara, a svaki od njih trebao je pripremiti tradicionalna jela svoga kraja. Svaki dan jedan kuhar priprema jela i uživo prenosi sa svog FB kanala. Organizator je Turska kuharska federacija UGEF.
‘Dobila sam na poziv predsjednika Federacije Mehmet Kaplan da kao strani kuhar i predsjednik asocijacije CROATIA BEST CHEF’S (CBC) predstavim malo pobliže tradiciju, gastronomiju i običaje Dalmacije. Oni su dijelili kanal za TV tako da je prijenos išao direktno. Kao kuharski međunarodni WACS sudac i Master Chef imala sam tu čast da sudjelujem u tom događaju’, kaže Marčić.
Tijekom snimanja pripremila je jelovnik u 4 slijeda – spoj istoka i zapada:
HLADNO PREDJELO:
-Crni brusketi s tunom i povrćem ( masline, kapari,cherry rajčica, krastavac,mrkva,čili paprika),
-Dalmatinska plata: Dalmatinski ovčji sir i pršut,
-Salata od hobotnice.
TOPLO PREDJELO
-Juha od buće s čips od pancete, čipka od parmezana i krutonima kruha.
GLAVNO JELO
-crni rižoto od sipe,
-bijeli rižoto od škampa,boba i pinjola.
DESERT
-bračka torta ‘Hrapačuša’,
-torta od rogača.
‘Kako bi ova prezentacija bila na visokom profesionalnom nivou, pomogli su mi jedna bračka ribarnica i vinarija, oni su mi sponzorirali najkvalitetniju ribu i vina. Ovim putem bi im se zahvalila što me prate na svim mojim prezentacijama.’
Ovo snimanje uvod je u veliki projekt koji će se održati u Istanbulu 22. rujna ove godine, gdje će Dada Marčić na Međunarodnom gastronomskom festivalu izravno pred mnogim tv kamerama odraditi Master Class Dalmatinske tradicionalne kuhinje.
‘To je festival koji povezuje tursku i svjetsku kuhinju i donosi različite okuse svijeta u Istanbulu.Turski i međunarodni kuhari natjecat će se u više od 70 kategorija. Bit će mnogo svjetski poznatih imena koji će prezentirati gastronomsku tradiciju zemlje iz koje dolaze. Istanbul gastro festival je jedan od najvećih svjetskih festivala, a sudjelovat će preko 50 zemalja svijeta. Na ovoj manifestaciji imam čast predstaviti Hrvatsku i dalmatinska tradicionalna jela, a također sam dobila pozivnicu da kao WACS sudac sudim na tom festivalu. Na tom festivalu pripremit ću mnoga dalmatinska jela s mora i Sinja – sinjske arambaše’, ponosno nam kazuje Marčić.
Nakon ovog festivala očekuju je još brojne prezentacije Dalmatinske tradicionalne kuhinje. Naime, do sada je dobila pozivnice ministara turizma Alžira, Egipta, Indije i Južne Koreje.
Iz radionice najboljeg humora ovih prostora dolazi sarajevski kazališni hit -urnebesna monokomedija...