TOMMY mel

Dan antike – utakmica Delmata i Rimljana

Autor/ica
Objavljeno: 27 srpnja, 2013
rimski_nogomet4-210811

Foto: Božidar Jadrijević

U okviru manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe’ u Sinju će se sutra, 28. srpnja na Trgu dr. Franje Tuđmana, u organizaciji Udruge Gaj Laberije, s početkom u 21 sat održati Dan Antike – utakmica Delmata i Rimljana.

U programu će osim članova PKD Gaj Laberije iz Sinja, koji će izvesti utakmicu Delmata i Rimljana, sudjelovati Žudije iz Imotskog i antičke plesačice.

Povorka sa svim sudionicima krenut će od hotela Alkar u 20,20 sati Vrličkom ulicom, gdje će se ispred Stele Gaja Laberija održati prigodni govor, zatim Glavičkom ulicom do Trga dr. Franje Tuđmana gdje će biti održan jednosatni program.

Udruga ‘Gaj Laberije’ organizacijom ove manifestacije dočarat će dio antičkog doba i podsjetiti kako je Cetinski kraj kolijevka današnjeg nogometa.

Podsjetimo, spomenik ‘Stela Gaja Laberija’ iskopan je sredinom 19. stoljeća u Gardunu, a u Sinj ga je donio Marin Perković, te ugradio u zid obiteljske kuće. Bepo Britvić je prvi proučio Stelu, odgonetnuo natpis na njoj i učinio sve kako bi za Stelu saznala javnost pa čak i FIFA. Priča o Steli objavljena je u službenom biltenu FIFE News broj 71 iz travnja 1969. godine. Upravo na tom tragu Udruga Gaj Laberije, ovakvim manifestacijama želi još više promicati vrijednosti koje se nalaze na području Sinja i Cetinskog kraja.

ferata@ferata.hr
0997370409