semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Danas počinju 299. Alkarske svečanosti

Autor/ica
Objavljeno: 1 kolovoza, 2014
povorka

Sinj i Cetinski kraj spremni su za svoja slavlja u spomen na slavnu pobjedu i u čast svoje nebeske zaštitnice i spasiteljice Čudotvorne Gospe Sinjske.

Sinjani već gotovo 300 godina vjerno čuvaju sjećanje na veliki trenutak svoje povijesti, kada su se obranili od najezde osmanlijskog carstva. U spomen na tu čudesnu obranu ustanovili su Sinjsku alku koja živi do dan danas, kao jedna od rijetkih viteških igara koje su nastale tih davnih vremena. Kao takva jedinstvena u svijetu viteška igra, Alka je uvrštena je pod zaštitu UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština.

Ovogodišnje trodnevne Alkarske svečanosti, na kojima će se natjecati 17 alkara kopljanika, počinju današnjom Barom od 17,30. Pobjedniku Bare alkarski vojvoda mr. Ante Vučić na koplje će privezati 2 metra zelenog sukna kojeo simbolizira pravo alkara na košnju u sinjskom polju na nekadašnjoj livadi zvana alkarica. Pobjedniku će pripasti i brončana plaketa Alke, te 20 tisuća kuna kojim će ga darovati VAD. Alkarskom momku pobjednika Bare također pripada brončana plaketa alke.

Sutra je na redu Čoja, također u 17,30, a natjecanje za slavodobitnika 298. Alke bit će u nedjelju u 16,30.

U svečanoj alkarskoj povorci sudjelovat će alkarski momci predvođeni arambašom Ivom Vukasovićem, kojemu će pomagati njegov zamjenik Senio Šabić. U momačkoj povorci prvari su Ivan Domazet i Mladen Pletikosić, a za njima slijede: Stipe Vučić, Mario Blajić, Nikola Saratlija, Antonijo Šimić, Ivica Marić, Joško Galić, Petar Vukasović, Ante Peraica, Pavao Križanac, Saša Miletić, Željko Domazet, Darko Bogdan, Petar Delić, Anđelko Vučković, Dražen Šušnjara, Ante Vuković, Josip Vučić, Vitomir Živalj, Ante Bradarić, Ivan Matić, Zdeslav Ćurković, Davor Jenjić, Bože Jagnjić,Šimun Cvrlje, Frano Vučemilo i Mario Bošnjak. Vodiči Edeka su Domagoj Marković i Ivan Šabić, bubnjari su Damir Vučković, Zoran Mastelić, Ivan Cvitković i Stipe Botica, alkarski štit i ove godine nosi Ivica Držak u pratnji buzdovandžija Radoslava Jelinčića i Josipa Filipovića Grčića, Gradsku glazbu Sinj predvodi prof. Grgo Grubišić.

I ove godine alkarski barjak nosit će Stipe Bilandžić, a u njegovoj pratnju su alkari Josko Masnić, Martin Šušnjara, Marko Vrca, Alen Poljak i debitanti u povorci Bože Mandac i Mislav Franchini. Ovogodišnji vojvodin ađutant je alkar Frano Talaja, a zapovjednik alkarske povorke je vojvoda Ante Vučić.

Za čast slavodobitnika alke, te pobjednika Bare i Čoje nadmetat će se 17 alkara kopljanika: Ivica Filipović Grčić, alaj-čauš, Ante Zorica, slavodobitnik 298 alke,Tino Radanović, Kristijan Bikić, Alen Filipović Grčić, pobjednik Bare 2013. godine, Ante Runje, Nenad Marić, Denis Gugić, Hrvoje Filipović Grčić, Petar Tomašević, Ivo Zorica, Jure Domazet (debitant), Josip Čačija, Andrija Hrgović, Frano Ivković, Dušan Ivandić, Mario Šušnjara, zamjenik alaj-čauša.
Da sve bude u duhu tradicije i alkarskog statuta brinut će se Časni alkarski sud na čelu s Andrijom Filipovićem Grčićem, te članovima Ivanom Zoricom i Boškom Vladovićem. Zapisničar Časnog suda, čija je obveza i pisanje punata, je Davor Benja.

Namištač alke je Joko Runje, a njegov pomoćnik Dušan Romac. Ostale dužnosti u alci za vrijeme nadmetanja: trubač Mladen Poljak, službeni spiker Denis Šabić, tehnička operativa trkališta Ivica Vrca, dipl.ing., održavanje trkališta Anđelko Cvitković i Ivica Malbaša. Pucači mačkula NOBEL d.o.o Viškovo.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh