extrametal

Danas se održava 305. Sinjska alka

Autor/ica
Objavljeno: 9 kolovoza, 2020
konji malbasa

U Sinju se danas održava 305. Sinjska alka, viteška igra kojom se slavi pobjeda naroda Sinja i Cetinske krajine nad premoćnom osmanlijskom vojskom 14. kolovoza 1715. godine.

Po prvi put Alka se održava pod posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, zbog čega je broj gledatelja značajno smanjen u odnosu na prošle godine.

Prema najavama iz Viteškog alkarskog društva, Sinjskoj alki nazočit će predsjednik Zoran Milanović – pokrovitelj, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković te veliki broj ministara, veleposlanika, saborskih zastupnika, predstavnici crkvene vlasti, gradova i općina Cetinske krajine te drugih gradova i općina.

U spomen na slavnu pobjedu 1715. godine jutros u 6 sati s bedema staroga Grada pucale su mačkule, a u isto vrijeme Gradska glazba Sinj ulicama grada svirala je budnicu, kojom je narodu sinjskog kraja navijestila veliko slavlje.

Predstavnici VAD-a jutros su na Gradu položiti vijenac za poginule branitelje Sinja 1715. godine, poginule branitelje Domovinskog rata te za alkare i alkarske momke i druge članove Viteškog alkarskog društva preminule tijekom tri stoljeća.

Vojvodin ađutant, alkar Filip Vučemilo sa svojim momkom u svečanim odorama, nošnji i opremi u okićenoj kočiji, jutros je posjetio predstavnike civilne, vojne i crkvene vlasti te ih pozvao na Alku, nakon čega je položio vijenac na groblju sv. Frane u Sinju, u spomen na sve umrle i poginule članove Viteškog alkarskog društva i za sve pale domoljube u borbi za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

U 13 sati tri trubača i tri bubnjara pozvat će s Kamička alkare i alkarske momke da se u svečanim odorama i s naoružanjem okupe na Hipodromu, gdje će alaj-čauš Ivica Filipović Grčić izvršiti smotru alkara. Alkarski momci okupit će se kod spomenika fra Pavla Vučkovića u 14,45 sati, gdje će smotru izvršiti harambaša Ivo Vukasović Parin.

Alkari i alkarski momci će uz zvuke truba, bubnjeva, talambasa i glazbe u povorci krenuti ulicama starog Sinja do Alkarskih dvora u kojima će se okupiti gosti i uzvanici. U Dvorima će pozdraviti predsjednika RH Zorana Milanovića i druge goste ovogodišnje Alke.

Odlukom vojvode Boška Ramljaka, za slavodobitnika 305. Alke natjecat će se 17 alkara kopljanika. Natjecanje počinje u 16,30 sati.

Sinjsku alku izravno će prenositi Hit radio (104.9 i 92,2 MH; www.hitradio.hr) i Drugi program HTV-a.

Svim alkarima želimo oko sokolovo i čvrstu desnicu!

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh