Danas završnica 32. Brnaškog derneka

Autor/ica
Objavljeno: 27 kolovoza, 2017
dernek 3

Na Meljači se ovog vikenda, u organizaciji Klastera ‘Sinjska alka’ održava 32. Brnaški dernek.

Manifestacija, koja je započela davne 1974. godine, u prva dva dana ponudila je zanimljiv program kojeg je pratilo podosta posjetitelja, a najznamljivije je bilo u natjecanju malih alkarića.

Od 16 alkarića, najbistrije oko i čvrstu desnicu imao je Luka Mastelić Gure, koji je pobijedio u natjecanjima za Baru i Čoju. Posebno zanimljivo bilo je na jučerašnjem natjecanju za Čoju.

Nakon tri trke Luka Mastelić, Petar Šušnjara i Leon Domazet imali su po osam punata. Nakon prvog pripetavanja iz igre je ispao Domazet, a Mastelić i Šušnjara nastavili su pripetavanje. Nakon trećeg, Mastelić je osvojio 15, a Šušnjara 13 punata pa je pobjedničku čoju na svom koplju ponio Luka Mastelić Gure.

Zanimljivost ovih alkarskih svečanosti je što je dužnost namištača alke pripala mladoj Ani Šušnjara.

Današnje natjecanje za Alku počinje u 16,30 sati.

Zanimljivo je bilo i na ostalim natjecanjima. Pobjednik Memorijalnog nogometnog turnira koji se igrao u čast poginulih Brnažana u Domovinskom ratu je momčad veterana Tekstilca, koji su u finalu s 2-0 pobjedili Brnaze. Pored njih, na turniru su sudjelovali veterani OSK-a i 126. brigade. Kapetanu pobjedničke momčadi pehar je uručila gradonačelnica Kristina Križanac, koja je sa svojim prvim suradnicama Anom Barać, Monikom Vrgoč i Dariom Pavić nazočila subotnjem programu 32. Brnaškog derneka, a sudjelovale su i u natjecanju gađanja iz praćke, međutim nisu bile uspješne.

U zanimljivom natjecanju u lomljenju ruke, gdje je bilo deset snažnih boraca, pobjedu je odnio ponajbolji Hrvat u ovoj disciplini Josip Poleš. On je u finalu bio bolji od mladog Brnažanca Ivana Čarića, a treće mjesto osvojio je Mate Parčina iz Kladnjica.

Nakon drugog mjesta u lomljenju ruke, Ivan Čarić okitio se naslovom najboljeg u skuku u dalj. On je s preskočenih 2,92 m uvjerljivo osvojio prvo mjesto. Drugi sa skokom od 2,60 m bio je Ivan Vugdelija, a na treće mjesto plasirao se Željko Čarić s doskočenih 2,56 m.

Zanimljivo je bilo i u natjecanju gađanja iz praćke. Od 20 prijavljenih najbolji iz ‘laštrika’ bio je Ante Ivković.

Uz bogatu ponudu jela i pića na kraju večeri goste je zabavljao band Ljuta kuća.

Danas je završnica derneka koja počinje u 16 sati, nakon čega slijedi nadmetanje za slavodobitnika Alke, skokovi padobranaca, bacanje kamena s ramena, potezanje konopa, penjanje na jarbol do ‘Šampionskog pršuta’.

Večer je predviđena za nastup folklornih skupina, gdje će se birati najljepši u narodnim nošnjama. Za posjetitelje se organizira velika nagradna igra i, naravno, bogata gastronomska ponuda.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh