ALKARIC

Danica Ramljak: Zašto Gradsko vijeće ignorira struku i ne stimulira izvrsnost i prepoznatljivost u kulturi i sportu?

Autor/ica
Objavljeno: 26 ožujka, 2015
danica_ramljak

Poznata Sinjanka dr.sc. Danica Ramljak jučer nam je uputila pismo u kojemu, uz naslovno pitanje, komentira način na koji sinjsko Gradsko vijeće raspodjeljuje proračunska sredstva za kulturu i sport. Komentar Danice Ramljak objavljujemo u cijelosti.

 

ZAŠTO GRADSKO VIJEĆE SINJA IGNORIRA STRUKU I NE STIMULIRA IZVRSNOST I PREPOZNATLJIVOST U KULTURI I SPORTU? 

Svi oni koji su prije par dana na Gradskom Vijeću (GV) dignuli ruku da se svim udrugama u kulturi sreže podjednako proračun za 20% ne doprinose stimuliranju izvrsnosti i prepoznatljivosti sinjske kulture i sporta na nacionalnoj i međunarodnoj razini. 

Šokantno je da sinjsko Pučko kazalište koje iduće godine slavi 60 godina i koje intenzivno radi priređujući izvrsne predstave u Sinju, u Hrvatskoj i međunarodno, te čiji su glumci nagrađivani na svim smotrama amaterskih kazališta prvim i najboljim nagradama ima isti tretman kao bilo koja udruga koja ne postiže ni izbliza ove rezultate. 

U Sinju u kulturi postoje dvije izvrsne udruge kojima, uz dužno štovanje, nitko nije do koljena: Klapa Sinj i Pučko amatersko kazalište. I to ne procjenjujem ja već su to procijenili stručnjaci izvan Sinja koji se bave tim područjem i ocjenjivački žiriji u Hrvatskoj i inozemstvu. Očito to gradskim vijećnicima koji izglasavaju ovakvu raspodjelu gradskog proračuna ne znači ništa jer su ispred struke dali prednost nekim drugim, meni nejasnim kriterijima. 

Pitam se kako je moguće da Grad Sinj i GV ne koristi iste kriterije izvrsnosti i prepoznatljivosti koje koristi struka u području kulture i rezultat i tradicija izvrsnih rezultata? Sramota je da je godišnji budžet Pučkog kazališta nešto iznad 32 tisuće kuna. Pa to je trošak za jednu kazališnu predstavu, a sinjsko amatersko kazalište ih radi jako puno tijekom godine. 

Sredstva kojima raspolaže GV i Grad Sinj su JAVNA i GV mora odgovoriti građanima zašto se gradski novac troši na uštrb izvrsnosti i jasno definiranih kriterija prepoznatljivosti rada i kvaliteta. 

Slično je napravljeno i sa sportom. Građani imaju pravo znati odgovore na ova pitanja. Po ovim kriterijima u Sinju bi očito Janica Kostelić ili Marin Ćilic dobili ista sredstva kao i sportaši u kategoriji s rednim brojem 506, a Ivo Pogorelić i Zagrebačka filharmonija isto kao njihove kolege osrednje kvalitete. Jer, dragi Sinjani, u našim okvirima Pučko kazalište i Klapa Sinj su u samom vrhu svog područja aktivnosti i pripadaju najboljoj kategoriji i ne mogu dobiti po slična sredstva kao neka udruga za koju nitko nije čuo dalje od Kukuzovca. Ili još bolje, udruga koja je jednom ili dva puta otišla dalje od Kukuzovca i vratila se kući s običnom plaketom kao nagradom za sudjelovanje. 

 

dr.sc. Danica Ramljak

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh