Marino Trans

Devićevci oduševili nastupom u Alkarskim dvorima

Autor/ica
Objavljeno: 8 kolovoza, 2019

U Alkarskim dvorima sinoć je Kulturno umjetničko društvo željezničara ‘Filip Dević’ iz Splita, u dvosatnom programu oduševilo sinjsku publiku.

U okviru programa, koji je dio manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe’ nastupile su muška i ženska te mješovita klapa, kao i folklorni ansambl koji je izveo nekoliko plesova, između ostaloga i završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta uz pratnju klapa. Kao pravi baštinici kulture,tradicije i običaja grada podno Marjana, splitski folkloraši na početku večeri izveli su stare splitske plesove istinske legende hrvatskog folklora, koreografa prof. Branka Šegovića.

Nakon splitskih plesova publika je imala prigodu čuti dvadesetak pjesama, klapske i zabavne tematike koje su izvele klape iz sastava ovog društva. Mnogobrojne pjesme, kao što je ‘Ta divna splitska noć’ s izvođačima je pjevala i publika.

Devićevci su, pored splitskih plesova, izveli i nijemo kolo Ražanac iz zadarskog zaleđa, koji je publika odlično prihvatila.

Završetak večeri bilo je u znaku Završnog kola iz opere Ero s onoga svijeta kojeg je uz pratnju tamburaško-mandolinskog orkestra, muške, ženske i mješovite klape izveo folklorni ansambl. Dugotrajni pljesak publike odzvanjao je Alkarskim dvorima Devićevcima u čast.

‘Čast je biti u Sinju u Alkarskim dvorima i nastupati u ‘Danima Alke i Velike Gospe’. Drago nam je što imamo tu privilegiju. Hvala Gradu Sinju i svima koji su organizirali ovo naše gostovanje, a vjerujem kako smo publici na najbolji način predstavili naš program’, kazao je Ante Jukić, tajnik KUDŽ Filip Dević.

Nastupi koje KUDŽ Filip Dević održava ovo ljeto uvertira su za iduću godinu kada ovo kulturno-umjetničko društvo slavi velikih 70 godina djelovanja i uspješnog rada.

Cjelovečernji program u Alkarskim dvorima pratilo je oko 170 gledatelja, no to je uistinu malo, jer su Devićevci, uz Lado i još poneko društvo, perjanica hrvatskog folklora. Očekivalo se više onih koji su članovi brojnih kulturno-umjetničkih društava koji djeluju na Cetinskom području, barem da vide one koji su uistini majstori na folklornom i pjevačkom planu u Lijepoj našoj.

Facebook
Na vrh