semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Dicmo: Održana svečana sjednica Općinskog vijeća

Autor/ica
Objavljeno: 25 srpnja, 2014

svsjednica7

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Dicmanjani su jučer obilježili Dan Općine, koji se slavi danas na blagdan svetog Jakova.

Prije sjednice, kod središnjeg križa na mjesnom groblju za sve poginule Dicmanjane u Domovinskom ratu vijence su položili i zapalili svijeće načelnik Ivan Maretić i predsjednik vijeća Ivan Burov sa suradnicima, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i roditelji poginulih branitelja, te predstavnici nezavisnih lista u općinskom vijeću Dicma. Molitvu odriješenja predvodio je župnik Krušvara don Mario Mihanović.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Dicmo brojnim gostima, roditeljima i rodbini poginulih hrvatskih branitelja, osobama iz javnog društvenog, gospodarskog i poduzetničkog života s područja Županije splitsko-dalmatinske, predstavnicima civilnih udruga i vijećnicima, pozdravnim govorom obratio se domaćin svečanosti, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Burov. Potom se okupljenima obratio općinski načelnik Ivan Maretić koji je kazao kako unatoč brojnim problemima koji pritišću hrvatsko društvo Dicmo ide dalje sa svojim razvojem, a glavni oslonac tog razvoja je gospodarska zona.

‘U ovih 20-ak godina u našu zonu uložili smo nešto više od 30 milijuna kuna. Sada tu u tridesetak poslovnih subjekata radi oko 450 uposlenih, a dobar dio je s područja naše općine, što je u današnje vrijeme velika stvar’, kazao je Maretić.

Maretić je nadalja istaknuo kako je za bolji razvoj Dicma i same radne zone potrebno poboljšati i infrastrukturu.

‘Mi smo odlično povezani sa Splitom i autocestom, a na jesen idemo u poboljšanje prometne povezanosti. Od ulaza u radnu zonu do benzinske postaje, u dužini 1,5 km, rekonstruirat će se cesta, a u samom središtu Dicma po prvi puta bit će postavljeni semafori’, istaknuo je Maretić.

Govoreći o prioritetima Općine, Maretić je izdvojio dovršetak mrtvačnice u Dicmu i izgradnju dječjeg vrtića za koji je do sada u prvoj fazi utrošeno oko milijun kuna. Od Ministarstva regionalnog razvoja Općina je za ovaj projekt dobila 500 tisuća kuna, a ukupna vrijednost izgradnje vrtića je oko 4 milijuna kuna. Općina će krenuti i u izgradnju vodovodne mreže u naselju Sušci, kao i u nastavak proširenja ceste u Krušvaru.

U svom kratkom govoru dicmanjski načelnik naglasio je kako Općina nije u mogućnosti osigurati cjelokupna sredstva za školske udžbenike, ali će kao i do sada pomoći u kupnji udžbenika, posebno najpotrebnijima, te će nastaviti stipendirati studente s područja Dicma. Na ovoj svečanosti Ivan Maretić predstavio je novi grb Općine, čiji je autor jedan od najpoznatijih hrvatskih dizajnera Bože Kokan, koji je i podrijetlom iz Dicma.

Župnik Dicma Donjeg i dekan Kliškog dekanata don Vlado Strikić uputio je pozdrave i blagoslovio sve nazočne te ih pozvao da ovih dana budu sudionici na misnim i društvenim slavljima povodom blagdana svetoga Jakova i svete Ane.

U ime čelnika susjednih općina i gradova, Dicmanjanima je čestitke uputio gradonačelnik Trilja Ivan Šipić. Dožupan Luka Brčić govorio je o odličnoj suradnji Županije i Općine Dicmo, te o potpori dicmanjskoj gospodarskoj zoni i razvoju ovog kraja.

Čestitku povodom Dana Općine uputio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, kojega je na ovoj svečanosti zastupao saborski zastupnik i načelnik Općine Lovreć Ante Babić.

U prigodnom glazbenom programu nastupila je klapa ‘Sveti Jakov’ Dicmo i reraši iz KUD-a ‘Dicmo’. Prije same sjednice svoj kratki program imala je Limena glazba Trilj, a svoje radove izložila je likovna udruga Tilirium iz Trilja. U ime udruge predsjednica Ana Žuro načelnicu Maretiću darovala je prigodnu umjetničku sliku. Nakon svečane sjednice upriličen je prigodni domjenak za sve nazočne na kojemu je načelnik Maretić zahvalio na dvogodišnjoj služi u župi Krušvar don Mariju Mihanoviću koji sredinom kolovoza odlazi za župnika župe Slivno-Ravno kod Opuzena, a na njegovo mjesto dolazi don Petar Dukić, dosadašnji župnik u Podstrani.

Danas na blagdan Svetog Jakova središnje misno slavlje od 10,30 predvoditi će i propovijedati don Tomislav Čubelić župnik Svetog Duje u splitu. Nakon večernje svete mise, u 19,30 sati održat će se Dicmanjska večer folklora na kojoj će nastupiti kulturna društva s područja Hrvatske i BiH.

Fotogalerija

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh