‘Didovina’ kroz 2014. godinu

Autor/ica
Objavljeno: 30 prosinca, 2014
gospa

Foto: Petar Malbaša

U srijedu, 31. prosinca u 13 sati u programu Hit radija na rasporedu je posljednje ovogodišnje izdanje emisije ‘Didovina’. Ovoga puta slušatelji će još jednom moći uživati uz zanimljive priče koje su nam kazivale žene na području Cetinskog kraja u emisijama koje su tijekom ove godine. 

Ovo će biti 52. izdanje emisije ‘Didovina’ koja je u ovogodišnjem ciklusu obuhvatila 49 naselja Cetinskog kraja, a o različitim temama i običajima razgovaralo se s 230 sugovornika. U posljednjoj ovogodišnjoj ‘Didovini’ prisjetit ćemo se nekoliko zanimljivih priča, a krenuti ćemo od Vrlike. Tako ćemo ponovno čuti priču Marinke Vuletić koja je skoro pola stoljeća članica KUD-a Milan Begović iz Vrlike.

Zanimljivih razgovora bilo je i na hrvatačkom području, a jedan takav vodio se uz Perućko jezero. Naime, brojni stanovnici ovog kraja svoj kruh su zarađivali poljoprivrednim poslovima, a između ostalog i branjem cmilja, kadulje i drugih trava. O ovoj temi i nekadašnjem načinu života seljaka koji su sve poslove provodili kroz pjesmu prepričat će nam Kata Domjanović s Vučipolja.

Ovogodišnje svečanosti u povodu blagdana Svetog Luke i Dana Općine Otok počele su zanimljivom i hvalevrijednom etno-izložbom otočke šalturice i etno-dizajnerice Branke Marinović. Na izložbi, u muzejskom prostoru otočke glazbene škole prikazano je stotinjak eksponata, od narodnih nošnji do opremljenog komina, predmeta koji su se nekada koristili u svakom domaćinstvu. Ovu zanimljivu priču ponovno ćemo slušati u sutrašnjoj ‘Didovini’.

Zanimljivih priča bilo je i u selima triljskog kraja. Obilazeći Strmendolac, posjetili smo Ivanku Barać – ženu koja skoro 50 godina brine o održavanju crkve svetog Nikole, a ujedno obavlja i posao zvonara – remete.

Kruh naš svagdašnji uvijek je tema za priču. Više-manje on se kupuje u prodavaonicama, a sve rjeđe se priprema ispod peke. Ipak, ta tradicija u Dicmu je koliko-toliko očuvana. Ljubomorno ju čuva Zdenka Maretić, koja posljednjih nekoliko godina tijekom noći ispeče i po desetak komada te gastronomske delicije, koju konzumiraju od Rogoznice do Omiša.

Nekoliko izdanja ‘Didovine’ bilo je posvećeno centru Cetinskog kraja – gradu Sinju, a u obilju obuhvaćenih tema odabrali smo priču o pokladnim običajima, koju nam je prepričala Tana Omrčen.

Dodajmo kako će Hit radio ‘Didovinu’ emitirati i u 2015. godini, u nešto drugačijem ruhu. Naime, osim posjeta selima Cetinskog kraja i istraživanja običajima koja se u njima štuju, u različitim prigodama u studeiju ćemo ugostiti i zanimljive osobe.

Svoje prijedloge o tome koje mjesto Cetinskog kraja bi trebali posjetiti reporteri ‘Didovine’ i s kojim ljudima tom prilikom razgovarati, možete slati na e-mail: hitradio@hitradio.hr.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh