banner stozer cz sinj

‘Didovina’ sutra u Vučipolju, Zasioku i Dabru

Autor/ica
Objavljeno: 24 lipnja, 2014

vucipolje1

U srijedu, 25. lipnja u 13 sati slušatelji Hit radija imat će priliku poslušati novo izdanje emisije ‘Didovina’. Ovoga puta ‘Didovina’ donosi priče o zanimljivim ljudima, tradiciji te običajima iz Vučipolja, Zasioka i Dabra, sela koja pripadaju Župi Svetog Ivana Krstitelja.

Prvu priču prepričat će nam narodni pjesnik Jozo Marunica-Ljuban koji, iako živi na Čitluku, kada god mu vrijeme to dozvoli odlazi u mjesto rođenja. Ljuban će nam govoriti o stanovništvu ovih sela, koje sve više iseljava, što zbog izgradnje HE Peruča, što zbog stradanja ovog kraja u Domovinskom ratu.

Ovaj kraj oduvijek je bio vezan uz stočarstvo. Međutim, kako opada broj stanovnika, tako je sve manje i onih koji se bavi ovom djelatnošću. Ipak, nekoliko ih je opstalo, a priču o njima prepričat će Petar Liović-Peša iz Zasioka.

Na spomen naselja Dabar, mnogi će odmah pomisliti na poznatu Braniteljsku zadrugu ‘Patriot’, koja je iznimno aktivna posljednjih godina. O zadrzi, ali i drugim zanimljivostima, govorit će nam upravitelj ‘Patriota’ Mario Vujević Vegi.

Uz blagodati koje daje Perućko jezero, brojni stanovnici ovog kraja svoj kruh su zarađivali i ostalim poljoprivrednim poslovima – branjem cmilja, kadulje i drugih trava. O ovoj temi i nekadašnjem načinu života seljaka koji su sve poslove provodili kroz pjesmu prepričat će nam Kata Domjanović s Vučipolja.

Svoje prijedloge o tome koje mjesto Cetinskog kraja bi trebali posjetiti naši reporteri i s kojim ljudima tom prilikom razgovarati za ‘Didovinu’, možete slati na e-mail: hitradio@hitradio.hr.

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh