miro bulj
hdz banner
sdp

Đir po Muzeju Sinjske alke

Autor/ica
Objavljeno: 13 kolovoza, 2015
muzej_naslovna

Otkad se na 300. Čoju otvorio Muzej Sinjske alke, novinarska i pažnja Sinjanki i Sinjana nije se skrenula s njega. Na svakom se kantunu priča o veličanstvenom projektu neviđenom do sada u Sinju, a i šire. Sada kada se dojmovi javnosti ipak polako smiruju, odlučili smo i mi posjetiti Muzej i osvrnuti se na ono što taj isti krasi i čini ga jedinstvenim. 

U prizemlju Alkarskih dvora šušur već na ulazu u Muzej. Pet dana nakon otvaranja ljudi i dalje od ranog jutra hrle u posjet. Prostrani hodnik u kojem smo se našli čim smo prošli kroz staklena klizna vrata odiše jednostavnošću i minimalizmom. Na desnom zidu vrti se projekcija spota ‘Alkarski ponos’ Ane Rucner, a lijevi zid krase slike alkarskog obruča slikanog iz različitih kutova. Sam ulaz već izgleda dovoljno dobro, ali ne odaje puno, što u posjetitelju budi određenu dozu znatiželje i ne dopušta mu predugo zadržavanje na ulazu. To je svakako plus za sve one koji ne vole gužve i redove koji su na muzejskim ulazima gotovo neizbježni.

muzej_29

muzejski foaje

Nešto uži hodnik dovodi nas do recepcije i suvenirnice u koju ćemo se vratiti pri povratku.  Prva dvorana Muzeja nazire se kroz stakleni zid i poziva nas unutra. S desne strane nalazi se prostrana projekcijska dvorana u kojoj se na velikom platnu vrte isječci iz filma ‘Alka’, nedavno premijerno prikazanog na Hrvatskoj radio televiziji. Posebnost dvorane je ogromno platno koje pokrivaju čak 4  projektora koji se spajaju u jedinstvenu sliku. Dvorana će kasnije, rekao nam je djelatnik Muzeja, služiti u razne svrhe.

muzej_27

muzejska suvenirnica

Iz projekcijske dvorane ulazi se u najatraktivniju dvoranu Muzeja u kojoj se nalazi rekonstrukcija Alkarske povorke. Alkarski momci, vojvoda i alkari napravljeni su u prirodnoj veličini, a krase ih svečane vjerodostojne odore skrojene upravo za Muzej. Važno je naglasiti da se ni po čemu ne razlikuju od odora koje se nosi na Alkarskom trkalištu, tako da je posjet Muzeju Sinjske alke iznimna prilika za proučiti mnoštvo detalja koji su nam obično ili predaleko ili ih je naprosto previše za primjetiti u brzom trku alkara kopljanika. Dvorana bi, naravno, trebala biti duplo veća da bi se u nju smjestila cijela povorka, što nije ni nužno. Odabrani su najvažniji sudionici povorke, a na podu uz samu povorku nalaze se simulacije kojima je prikazana cijela alkarska povorka.

muzej_2

alkarski momci (detalj iz povorke)

Zid koji dijeli prvu od druge dvorane od jednog do drugog kraja ukrašen je izvornim prikazom Sinjske alke, splitskog slikara Antuna Barača, čiji original datira još iz 19. stoljeća. Posebnost tog zida i tehničke je prirode. Naime, riječ je o posebnom načinu printa na gipsane ploče, iznimno vrijednoj i zahtjevnoj tehnici koja je prvi puta u ovom dijelu Europe primijenjena upravo u Muzeju Sinjske alke.

muzej_4

zid s izvornim prikazom iz 19. st.

Drugu dvoranu krase nošnje alkarskih momaka, odore alkara i ukrasi konja. Djelatnik u Muzejuna zanimljiv nam je način objasnio koja je razlika nošnje alkarskog momka i klasične narodne nošnje koja se nosi u sinjskom i cetinskom kraju. Isto tako, razlika alkarske odore i momačke nošnje nije samo ona okom vidljiva. Odora nije nošnja i nikada to nije ni bila jer je krojena i namijenjena isključivo za alkare. Dok je nošnja preuzeta iz naroda i premda polako poprima značajke odore još uvijek je nazivamo nošnjom. Dok smo obilazili drugu dvoranu oduševljavali su nas multimedijski sadržaji, a nismo ni slutili da druga etaža skriva još više. Povijesni spisi i prikaz alkara u trku završna su točka prve etaže pa smo krenuli dalje i popeli se na kat.

muzej_8

odora alkarskog vojvode

Na velikom pultu nalazi se cijela priča o bitki 1715. preuzeta iz službenog dnevnika zapovjednika tvrđave. Posebnu atmosferu stvara i svjetlo koje pada na pult, a sami ga pomičemo kako više čitamo. U nastavku pulta na 3 ekrana možemo vidjeti manifestacije slične Alki diljem Europe, ali i isječke viteške igre Sartiglia sa Sardinije s kojom se Alka prošle godine pobratimila.

muzej_12

pult s opisom bitke

Prostorija u kojoj je prikazana povijest grada krije jednu od najzanimljivijih multimedijskih stvari – veliki pult na kojem svi posjetitelji imaju priliku zaigrati igricu ‘Opsada grada Sinja’.

muzej_15

multimedijalna igrica

Zid na kojem se nalaze kutije s abecedom ostavio nas je zbunjenima dok ih nismo krenuli otvarati. Svako slovo krije jednu sinjsku riječ i njeno objašnjenje. Završna dvorana posvećena je ljudima koji su živjeli za Alku. Neki su dobili veliki prostor na zidu, neki su dobili mjesto u zidu na kliznim panoima, a za neke buduće ostavljena su i prazna mjesta, a sve završava prikazom slavodobitnika na velikom zidu.

muzej_21

klizni informativni panoi

Ovo je samo dio onoga što muzej krije. Dva sata nisu nam bila dovoljna da potpuno proučimo Muzej i pozabavimo se brojnim zanimljivostima koji plijene pažnju posjetitelja. Stoga pozivamo sve čitatelje Ferata da posjete Muzej Sinjske alke, a sigurni smo da će se onda pridružiti dobrim komentarima koji se čuju iza svakog kuta.

muzej_23

alkarski slavodobitnik

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh