bulj
hdz banner
sdp
Banner Ivan Sipic
Nezavisna lista mladih dicmo

Đir po Sinjskom polju

Autor/ica
Objavljeno: 22 lipnja, 2013

đir_po_polju_07 220613

Ovaj Feratin subotnji đir nismo napravili uobičajenom rutom po Gradu. Promijenili smo smjer i otišli u Sinjsko polje.

U borbi za svaku kunu potrebnu za život, poljoprivrednici na svojim njivama ne bistre lokalnu i državnu politiku, nemaju vremena kriviti drugoga za teško stanje, a ne moraju ni misliti što će obući za subotnju ljetnu sinjsku špicu. Oni sa sunca ne bježe pod natkrivene štekate i za njih na važi svakodnevna preporuka liječnička ‘Držite se hlada i pijte vodu’! Kad treba zapeti i dovršiti započeti posao, pa i po najvećem zvizdanu, poljoprivredni radovi se ne prekidaju.

Ne mogu poljoprivrednici kao mnogi drugi spojiti ove dane između dva državna praznika u mali godišnji odmor, kod njih su ljetne igre – drugačije. Usprkos ljetnim vrućinama od plus 30 stupnjeva Celzijevih u hladu, na plodnoj, bogomdanoj zemlji, danas mnogi rade. U subotnjem điru tako smo ispod Brnaške glavice, pokraj poznate Meljače, zatekli vrijedne Brnažane koji okopavaju svoje povrtlarske kulture i kukuruz, dok pumpe neumorno ispumpavaju vodu iz obližnjeg kanala i natapaju intradu.

Iako znamo često govoriti kako je naše Sinjsko polje bogom dano za sve poljoprivredne kulture, veći dio oranica je, nažalost, u korovu i neobrađen.

U điru do Kerepa i natrag zabilježili smo i kopače u redovima kukuruza, dok drugi tovare bale sijena i napunjene traktorske prikolice preko mosta odvoze u Otok.

Po povratku u Sinj zastali smo uz Piket na kojem je također vrlo živoi. Vrijedni članovi Aerokluba Sinj i njihovi prijatelji ravnaju i popunjavaju zemljom uzletno-slijetnu stazu, a s druge strane bezbrižno pase stado ovaca stočara iz Glavica.

Nakon obilaska plodnih oranica vraćamo se u grad. Ne odlazimo na pijacu, jer slika nam je već poznata: pod natkrivenim štekatima teško je naći slobodno mjesto. Sasvim je drugačije nego u polju, ne razgovara se o kumpirima, kukuruzu, sijenu, lozi…. Ovdje se bistri hoće li se izabrati predsjednik Vijeća, tko je, a tko nije jučer položio vijence, zašto je Junak ispao iz Druge lige… I sluša se savjet doktora – bježi se u hlad.

Tako je to bilo i bit će. Unatoč svemu, vjerujemo kako su i jedni i drugi sretni i zadovoljni. I jednima i drugima mogla bi biti znakovita legendarna pisma klape Sinj – Vo je naša zemja.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh