nacionalni sajam prsuta
Ultra Trail

Dječji vrtić ‘Nikolino’ u Brnazama jedan od najmodernijih u Hrvatskoj

Autor/ica
Objavljeno: 28 listopada, 2022
vrtic

Foto: Petar Malbaša i Filip Ratković

Točno u 12 sati u Brnazama je, himnom ‘Lijepa naša’ u izvedbi Ive Ajduković i Vatrena Maganića, započelo svečano otvorenje Dječjeg vrtića ‘Nikolino’.

Nastupili su Klapa Cetinjanke i Cetinjani, Dječji zbor župe Svetog Nikole Tavelića, nekoliko vrtićkih skupina te Sinjske mažoretkinje.

Prigodni govor u povodu otvorenja vrtića održao je fra Marko Mrše, Provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita:

‘Tijekom izgradnje crkve nismo znali što s kriptom crkve, ali Bog je htio da tu bude vrtić, nadahnuo je neke ljude koji su prepoznali vrijednost i potrebu tog prostora. Ta kripta je uređena, prenamijenjena i danas je otvaramo, Dječji vrtić naziva Nikolino’.

Fra Marko Mrše je rekao da u moru problema s kojima se odrasli svakodnevno susreću, kad vidimo nasmijanu djecu to znači da moramo mijenjati sebe i optimistično gledati svijet i našu budućnost:

‘Slavimo, lica su nam ozarena, djeca su nam otpjevala i otplesala. Usuđujem se reći da je ovo povijesni dan za ovaj kraj, ovaj prostor, našu župu i naš grad, ovo je život velikim slovom’.

Ravnateljica Dječjeg vrtića ‘Bili cvitak’ Mirjana Pavić zahvalila je svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog projekta:

‘Naši najmlađi boravit će u modernom, prostranom i dobro opremljenom objektu kojeg će koristiti ne samo sadašnje, već i buduće generacije naše djece. Kontinuirani porast zahtjeva za upis djece u vrtić zasigurno je jedan od znakova da je Sinj mjesto ugodnog življenja, da je privlačan za mlade obitelji koje u ovom gradu planiraju svoju budućnost. To je rezultat podrške Grada kao osnivača kojem je briga o djeci na prvom mjestu’.

Osoblju vrtića ravnateljica Pavić je poželjela rad ispunjen radošću i zadovoljstvom, a djeci je poručila:

‘Želim vam radost življenja uz puno igre, radosti, veselja, učenja, istraživanja i njegovanja kulturne tradicije našeg kraja’.

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj ispričao je kako je došlo do ideje da vrtić bude u crkvi Svetog Nikole Tavelića:

‘Ovo je prvi vrtić, mnogi su bili sumnjičavi i govorili su da se to neće ostvariti zbog raznih problema. Naišao je tadašnji župnik Brnaza, sada župnik u Sinju, fra Antonio Mravak koji je rekao da postoji mogućnost gradnje vrtića u crkvi Svetog Nikole, što sam ja prihvatio i sada sam ponosan. Ponosni su građani, tete i najbitnije, imamo osmijeh na licu naše djece’.

Gradonačelnik Bulj je rekao da na prvom mjestu uvijek moraju biti djeca:

‘Kad vidimo smješak djece, to je naša budućnost, sve moramo raditi za našu djecu. Imamo obvezu da zajedno sve napravimo da ova djeca ostanu na ovim područjima i da ulažemo u njih’.

U svom govoru gradonačelnik Bulj je rekao da je Crkva Svetog Nikole sada postala još jedinstvenija i bliža zajednici jer će u njoj svaki dan boraviti djeca. Za kraj govora je dodao:

‘Puno smo toga učinili od prošle godine. Upisali smo 100-tinjak djece više u vrtiće, prošle godine je bilo 29 skupina, a sada ih je 36. Radit ćemo dalje i više, sa svećenicima imamo još ideja gdje bi mogli biti vrtići na području grada Sinja, a ako Bog da i Čudotvorna Gospa Sinjska, ostvarit ćemo te naše ciljeve’.

Novi vrtić je sagrađen u novoizgrađenoj Crkvi Nikole Tavelića na površini od 602 m2 te ima 1000 m2 dvorišta, a u sklopu prostora nalazi se i dvorana. U vrtiću će biti otvorene 4 odgojne skupine (2 jaslične i 2 vrtićke) s velikim multifunkcionalnim prostorom od 120 m2. Ovo je moderno zdanje koje je opremljeno suvremenom didaktičkim sredstvima koja su prilagođena svim standardima, a u sklopu vrtića osigurano je 20 parkirnih mjesta.

U vrtić je upisano oko 80 djece različite predškolske dobi, a zaposleno je 10 odgajatelja i 3 druge djelatne osobe.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh