tramax

Dokumentarno-igrani film Alka na HTV-u

Autor/ica
Objavljeno: 2 kolovoza, 2020
film alka

Dokumentarno-igrani film Alka, snimljen povodom 300. obljetnice Sinjske alke, bit će prikazan u danas, 2. kolovoza 2020. s početkom u 16,55 sati na Drugom programu HTV-a.

Podsjetimo, dokumentarno-igrani film Alka snimila je Hrvatska radio-televizija, uz potporu Viteškog alkarskog društva Sinj. Riječ je o 80-minutnom prikazu povijesnih zbivanja u Sinju 1715. godine, u vrijeme obrane Sinja od osmanlijske vojske. Film je sniman na području Sinja, Cetinske krajine i Knina. Za potrebe snimanja angažirano je oko 1.200 statista, među kojima su bili alkari i alkarski momci, članovi Sinjskog pučkog kazališta i brojnih kulturno-umjetničkih društava i drugih udruga iz Sinja i Cetinske krajine. U snimanju filma koristile su se stvarne odore alkara i alkarskih momaka, koje se koriste i na alkarskim svečanostima, a ostali potrebiti rekviziti, kao što su oružje i perike, za potrebe snimanja su posuđeni u Pragu i Milanu. Osim toga, izrađeno je dodatnih 170 kostima. U snimanju filma bilo je angažirano i 15-ak alkarskih konja.

Snimanje filma počelo je pred 299. Sinjsku alku, a premijerno je prikazan pred jubilarne 300. Alkarske svečanosti. Redatelj filma je Dražen Žarković, a scenarist i urednik Vladimir Brnardić.

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh