Đovani Roso: ‘Ima nešto posebno kod Svetog Jeronima, obuzme me nostalgija’

Autor/ica
Objavljeno: 21 svibnja, 2022
SDZ

Poznati hrvatski nogometaš s izraelskom adresom Đovani Roso istaknuo je prilikom otvaranja spomenika Svetom Jeronimu na jeruzalemskom brdu Sion kako je to povijesni trenutak.

‘Čim je tu Splitsko-dalmatinska županija srce mi je veće. Ima još nešto posebno kod Svetoga Jeronima. Naime, moj brat se zove Jere i onda me obuzme nostalgija’, ispričao je Roso.

‘Ovo što je danas napravljeno to je velika stvar. Nema nas puno Hrvata u Izraelu, ali puno Hrvata dolazi u Izrael. Ovo je jedan veliki događaj i svaka čast Splitsko-dalmatinskoj županiji’, poručio je.

Hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać također ističe važnost današnjega događaja.

‘Ovo je mjesto na kojemu će Hrvati i svi ostali hodočasnici i posjetitelji Svete Zemlje i ovoga mjesta moći svjedočiti i vidjeti simbolično obilježje – ovaj kip koji nam pokazuje višestoljetnu povezanost između hrvatskoga naroda i Svete Zemlje’, izjavila je Mrđen Korać.

Nakon otkrivanja kipa Svetoga Jeronima župana Blaženka Bobana, rektora splitskog sveučilišta dr. sc. Dragana Ljutića, nadbiskupa u miru monsinjora Marina Barišića i ostatak izaslanstva primio je latinski patrijarh Jeruzalema monsinjor Pierbattista Pizzaballa. Njegova Nadbiskupija pod svojom nadležnošću ima sve katolike latinskog obreda u Izraelu, na Palestinskim teritorijama, u Jordanu i na Cipru.

‘Mislim da je inicijativa o podizanju spomenika Svetom Jeronimu vrlo dobra i vrlo lijepa. Radi se o povijesnoj povezanosti između Hrvatske i Svete Zemlje. Bilo je lijepo upoznati župana Splitsko-dalmatinske županije kao i Splitsko-makarskoga nadbiskupa i cijelo izaslanstvo. Lijepo je vidjeti i njihovu inicijativu za ojačavanjem hodočašća u Svetu Zemlju’, izjavio je Piazzabella.

Opat jeruzalemske dominikanske opatije Bernhard Alter ističe povezanost Hrvatske i svetoga Jeronima.

‘Dolazak ovog velikog izaslanstva vrlo je važan podsjetnik na povezanost s Hrvatskom i Svetim Jeronimom. Hrvatska je uvijek bila prisutna kada je u pitanju priča o Svetom Jeronimu’, rekao je Alter.

ferata@ferata.hr
0997370409