Dožupan Šošić o Zakonu o regionalnom razvoju

Autor/ica
Objavljeno: 18 kolovoza, 2014

ante_sosic

Na svečanoj sjednici sinjskog Gradskog vijeća, dožupan Ante Šošić izjavio je kako najvjerojatnije neće biti usvojen novi Zakon o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, koji bi Sinju donio ukidanje statusa brdsko-planinskog područja, čime bi gradski proračun ostao bez značajnih sredstava.

Podsjećamo, usvajanjem novog zakona Grad Sinj ostao bi bez oko 24 milijuna kuna proračunaskih sredstava, koje bi bilo nemoguće nadoknaditi iz drugih izvora. Stoga su Sinjani s oduševljenjem pozdravili izjavu dožupana Ante Šošića koji je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sinja kazao kako taj zakon neće proći.

Dožupana Antu Šošića zamolili smo za pojašnjenje njegove izjave.

‘Taj zakon je koncepcijski i sadržajno vrlo loš. On nije izmatematiziran, nedovoljno su sagledani kriteriji u indeksu razvijenosti. Izjavio sam da ovaj zakon neće proći budući da je sedam župana, među kojima su primorsko-goranski, istarski, ličko-senjskižupan kao i župani s područja južne Hrvatske, donijelo deklaracije i zauzelo čvrste stavove protiv nacrta novog Zakona i protiv ovakvog prijedloga regionalnog uređenja Hrvatske’, istaknuo je dožupan Šošić.

Šošić je dodao kako je u posljednje vrijeme i sam ministar regionalnog razvoja Branko Grčić u svojim izjavama promjenio koncept oko modela nacrta novoga Zakona o regionalnom razvoju, a neke informacije iz Ministarstva regionalnog razvoja upućuju na to kako vladajuća većina neće ići u saborsku proceduru donošenja takvog zakona, koji je koncepcijski, sadržajno i dohodovno vrlo poguban za Dalmatinsku zagoru. Dožupan Ante Šošić naglasio je kako je i Zajednica županija Hrvatske protiv ovakvog donošenja zakona.

‘Vladajuća koalicija, odnosno Vlada RH ima dovoljno ruku u Saboru da izglasa bilo koji zakon. Međutim, sad je pitanje je li to racionalno, doprinosi li to razvoju ili stagnaciji određenog područja. Svatko pametan će nakon analiza ustvrditi da je taj zakon vrlo loš, posebno za Dalmatinsku zagoru i za Grad Sinj koji gubi značajan dio sredstava.’

Dožupan Ante Šošić dodaje kako je u indeksu razvijenosti najproblematičnije to što gradovi i općine s najvećim brojem nezaposlenih ispadaju iz grupe potpomognutih područja, pa se postavlja pitanje kako su uopće postavljeni kriteriji razvijenosti. Izrazio je nadu kako nakon stručnih analiza i svih aktivnosti župana, ovaj zakon doista neće ići u saborsku proceduru.

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh