HEP kultura Alkar

Dražen Žanko predstavio mjuzikl ‘Mirakul’

Autor/ica
Objavljeno: 12 kolovoza, 2016
drazen_zanko

Prošle godine brojnim svečanostima obilježena je tristota obljetnice slavne pobjede Sinjana nad Osmanlijama uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske. Otrčana je 300. Alka, uz veličanstvenu procesiju i misno slavlje proslavljena je Velika Gospa, organizirane su brojne kulturne i glazbene manifestacije u čast Majke od Milosti, nebeskoj sinjskoj zaštitnici Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Ove godine, točnije od 22. do 25.rujna obilježit će se tri stoljeća od krunjenja Gospine slike. U tu čast jedna velika glazbeno-scenska priča bit će ispričana 4. prosinca u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. 

Naime, tada bi trebala biti premijerno izvedena glazbena legenda/mjuzikl MIRAKUL. Glazbu pjesama i kompletnu scensku glazbu predstave napisao je Sinjanin Dražen Žanko, libreto, priču, dramaturšku obradu i stihove nekih pjesama Ivan Ivica Krajač, scenografiju Zlatko Klauzarić-Atač, dok je autor sinopsisa i povijesnog aspekta priče fra Mirko Marić.

Ovaj značajan kulturno-povijesno-vjerski događaj u programu Hit radija najavio je Dražen Žanko, koji je o samom naslovu mjuzikla kazao:

‘Sve ovo što se događalo u to vrijeme zapravo je čudesno, to su čudesa i zapravo to je Mirakul. Sve je većinom gotovo što se tiče mjuzikla, glumci su odabrani. Za ovo nam je trebao jedan kratki pravi naziv i mislim da smo s tim pogodili’, ističe Žanko, naglašavajući kako ideju o ovakvom djelu u sebi nosi više od 30 godina.

Govoreći o samom nastanku ideje do realizacije samog Mjuzikla, Žanko je kazao kako mu je u nečemu ipak žao što se tiče Mirakula.

‘Moja je želja bila da se sve ovo izvede premijerno u mom rodnom gradu, u Sinju. Međutim, objektivne okolnosti to ne dozvoljavaju. U Sinju nema adekvatnog tehnički opremljenog prostora za sve ovo, i u konačni smo se morali odlučiti za dvoranu Lisinski, koja već upola ima sve tehnički pripremljeno za ovaj mjuzikl’, ističe Dražen Žanko.

Uz ovu priču gdje se opisuje dolazak naroda iz Rame u Cetinsku krajinu, život i običaji toga vremena, velika bitka u kojoj su Sinjani i Cetinjani pobijedili višestruko brojniju osmanlijsku vojsku, te njihovo beskrajno poštovanje prema nebeskoj zaštitnici, Žanko je najavio neke od glazbenih brojeva koji su dio Mirakula, kao što su Rama, Turčija, La Vita e Bella, Hvala tebi Vučkovića Pavle, Zaigralo kolo, Zlatna kruna i Zahvalimo njoj.

Inače, cijeli mjuzikl sadrži 32 pjesme, a dobar dio njih je novijeg izdanja. U ovom mjuziklu značajna su imena hrvatske glazbe i dramske scene. Između brojnih uloga istaknimo kako legendarnog fra Pavla Vučkovića igra Joško Ševo, remetu Špiro Guberina, vojskovođa je Stjepo Gleđ Markos, Mara majka je Radojka Šverko, don Ivana Filipovića Grčića upriličuje Ivan Miklulić, zapovjednika obrane grada Zorzija Balda igrat će Đani Stipaničev, Lidija Horvat Dunjko bit će Angelika, daltabana bosanskog pašu igra Ervin Baučić, a tu su još sa svojim glumačkim i glazbenim dionicama Dražen Bartulić, Oliver Rogošić, Dario Došlić, Lara Antić, Albert Turner Juci i mnogi drugi. Folklorni, plesni i zborski dio mjuzikla pripao je jednom od najpoznatijih hrvatskih kulturno-umjetničkih društava ‘Ivan Goran Kovačić’ iz Zagreba.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh