miro bulj
hdz

‘Drugaši’ učili o Sikirici

Autor/ica
Objavljeno: 4 lipnja, 2020
sikirica

Učenici 2.a razreda Osnovne škole fra Pavla Vučkovića proveli su projekt Škola za život. Kroz projekt su upoznavali svoje mjesto i kraj kroz djela poznatih osoba cetinskog kraja.

Voditeljica projekta, učiteljica Jadranka Mastelić, svoje učenike potaknula je da istražuju, upoznaju i osvijeste identitet, kulturu i tradiciju svoga kraja, te da razviju odgovorno ponašanje prema kulturnom nasljeđu i ljudima.

Među poznatim osobama svoje mjesto našao je Stipe Sikirica kojeg nazivaju kiparom Alke, Sinja i Cetinske krajine. Njegova skulptura ‘Djevojka na izvoru’, popularno nazvana ‘Kod Luce’, oduvijek je bila mjesto okupljanja djece, zabave i druženja. Kroz plakate, fotografije i literarne radove učenici su prikazali važnost spomenika koji ih okružuju, ali i naučili o Stipi Sikirici, kiparu koji je svoj cjelokupan opus poklonio Gradu Sinju. Rođeni Triljanin, točnije Jabučanin, svom rodnom gradu ostavio je poznate ‘Mladence’ koji su bili posebno inspirativni za fotografije.

sikirica

‘Naši učenici svakodnevno prolaze, borave ili se igraju kod konja i kod Luce. Potaknuli smo i istražili osobu koja nam je darovala te vrijedne radove. Naučili smo da je skulptura Spomenik alkaru na oku naše škole, da je Djevojka na izvoru u našem dnevnom boravku, da su vrata Crkve naš podsjetnik na povijest i vjeru te da su Mladenci na Gazu kod Jabuke simbol ljubavi’, istaknula je voditeljica projekta Jadranka Mastelić.


Jadranka Mastelić
Podsjetimo, Galerija Sikirica već dugi niz godina marljivo brine o svim vrijednim eksponatima ovog 86-godišnjeg kipara čiji umjetnički doprinos Sinju iz godine u godine postaje sve značajniji. Voditeljica Galerije Sikirica Dragana Modrić nije krila zadovoljstvo time što ime Stipe Sikirice prepoznaju i osnovnoškolci.

‘Na mladima svijet ostaje, ali ja bih nadodala i da se uspješnost društva/zajednice može mjeriti upravo po djeci i mladima. Iz tog razloga iznimno su nas razveselili naši drugašići i njihov projekt, iz kojeg je vidljivo nekoliko stvari. Kao prvo da umjetnost, posebno javne skulpture oplemenjuju naš životni prostor, kao i činjenica da su posebno djeca iznimno otvorena i osjetljiva na estetske podražaje, zbog čega moramo još bolje brinuti i paziti na naš zajednički javni prostor (pozitivan primjer u tom smislu je Inicijativa Stop betonizaciji gradskog parka Trilj kojoj je u središtu upravo briga za očuvanje javne skulpture i svega što ona predstavlja unutar zajednice). Drugo, da možemo biti jako sretni što imamo kulturno osviještene učitelje koji djecu od najranije školske dobi upoznaju na pravi način sa umjetnosti koja će zasigurno utjecati na njihov razvoj kao osoba, ali i kao odgovornih članova zajednice. Isto tako, drago nam je da smo kao Institucija vidljivi u javnom prostoru i da smo prepoznati od strane naših sugrađana/ki što nam daje poticaj za još bolji daljnji rad’, zaključila je Modrić.

sikirica

Vjerujemo kako će fokus programa i projekata vezanih za očuvanje kulturne baštine i dalje biti usmjeren na osobe koje su svojim doprinosom pokazale kako Sinj itekako ima što ponuditi, kako lokalnom stanovništvu, tako i onima koji se odluče posjetiti naš grad, ne samo u kolovozu.

sikirica
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh