svabo

Dugopoljski “Smjeli” šampion sajma pršuta

Autor/ica
Objavljeno: 13 travnja, 2014
pršuti

Foto: Nedjeljko Musulin

U Sinju je održan 9. nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda ‘Sinj 2014.’ na kojem je sudjelovalo 70-ak izlagača. Među 17 prijavljenih pršuta, prema ocjenama Stručnog povjerenstva, šampion ovogodišnjeg Sajma je pršut dugopoljske pršutane “Smjeli”.

Vlasnik najboljeg pršuta Vlado Prančić, nije krio zadovoljstvo još jednim velikim uspjehom:

Presretan sam ovim novim uspjehom na Sajmu. Ovo mi je druga šampionska nagrada, a osvajao sam do sada i dvije zlatne plakete. Iza ovog uspjeha stoji mukotrpan rad i kvaliteta repromaterijala kao i cijeli proces od početka do kraja postupka proizvodnje pršuta. Sajam je vrlo dobro organiziran, a gospođa Barać zaslužuje sve čestitke.

Vicešampion kvalitete Sajma je pršut tvrtke “MEL” Hrvace kojemu je šampionska titula izostala za pola postotka u konačnom zbroju svih ocjena. Odlične proizvode imali su OPG Poljak iz Glavica i mesnice Žužić s Krka koji su dobili zlatne plakete.

Obrazlažući rezultate, predsjednik povjerenstva prof.dr.sc Mirko Gugić istaknuo je kako su ovogodišnji uzorci pršuta bili svi na visokoj razini i svi su bili na razinama od 36 do 40 bodova, čime je i preostalih 13 pršuta zaslužilo zlatne diplome.

U kategoriji Istarskog pršuta, šampionska kvaliteta bila je kod pršutane Dujmović, dok su zlatne plakete zaslužili pršutane Jelenić i Pisinium.
Priznanja i nagrade najboljim proizvođačima uručili su dogradonačelnici Sinja, Kristina Križanac i Zlatko Ugrin, predstavnici županije Jozo Sarać i Srećko Radnić i voditelj klape Sinj, maestro Mojmir Čačija.

Sajam su prigodnim riječima zahvale zatvorile direktorica PC Sinj, Ana Barać i dogradonačelnica Kristina Križanac. U prigodnom dijelu nastupila je klapa Sinj.

Sajam pršuta održao se u organizaciji Poduzetničkog centra Sinj, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, ministarstva Poljoprivrede i Poduzetništva i obrta.

Osim pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda, posjetitelji su mogli vidjeti i kušati i druge delicije s podučja Dalmacije – autohtoni sirevi, razni likeri, vina, medovi, soparnik i uštipci. Na Sajmu su bili izloženi i autohtoni suveniri Dalmatinske zagore.

Tijekom Sajma održan je zanimljivi edukacijski okrugli stol na temu “Zaštita autohtonih poljoprivrednih proizvoda”, a tijekom dva dana upriličen je i bogat kulturno-umjetnički program u kojem su nastupile kulturno umjetničke udruge s područja Dalmatinske zagore. Svoju prezentaciju dekoracija na temu pršuta pokazali su i učenici ugostiteljskih škola iz Splita i Sinja.

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh