MIRO_BULJ IVAN_ŠIPIĆ HDZ NLM IZBORI 2024

Dvije županije o demografskim mjerama i suradnji na projektima

Autor/ica
Objavljeno: 22 veljače, 2024
DRINOVCI

Izaslanstvo Zapadno-hercegovačke županije, predvođeno predsjednikom Vlade Predragom Čovićem, u Drinovcima kod Gruda upriličilo je radni sastanak i prijateljski susret sa županom Blaženkom Bobanom i njegovim suradnicima. Domaćin radnom sastanku dviju susjednih županija koje su prirodno upućene jedna na drugu, uz predsjednika Vlade Čovića, bio je načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj.

Župan Blaženko Boban je nakon prezentacije projekta ‘Povratak korijenima’ kazao kako su i do sada ove dvije županije surađivale na različitim projektima poput prometne povezanosti te Centra izvrsnosti, u koji je uključeno nekoliko zapadno-hercegovačkih škola. Tema radnog sastanka uz druge aktivnosti međužupanijske suradnje su na prvom mjestu bile demografske mjere u smislu aktivnosti, projekata i programa koje provode ove dvije županije, kazao je župan te dodao:

‘Moram naglasiti da je ŽZH jedina županija na prostoru BiH koja ima pozitivni prirodni prirast, upravo zato što provode niz mjera koje su dopronijele takvim rezultatima. Mi smo prezentirali aktivnosti koje provodimo s naglaskom na projekt ‘Povratak korijenima’, te smo dogovorili intenzivniju prekograničnu suradnju u novom operativnom programu kao i skoro potpisivanje Sporazuma o suradnji naših dviju županija.’

ZUPAN BOBAN U DRINOVCIMA

Predsjednik Vlade Zapadno-hercegovačke županije, Predrag Čović nije krio zadovoljstvo današnjim sastankom s izaslanstvom Splitsko-dalamatinske županije:

‘Današnji sastanak sa županom Bobanom i njegovim suradnicima smatram izuzetno uspješnim. Imamo velik prostor za suradnju, naročito kada su u pitanju iskustva povlačenja sredstava iz EU fondova, gdje Hrvatska ima veliko iskustvo, ali i o demografiji, centrima izvrsnosti i infrastrukturnim projektima u području cestogradnje koji su već započeti.’

U izaslanstvu Splitsko-dalmatinske županije, uz župana Bobana, bili su zamjenik župana Ante Šošić, pročelnik UO za prosvjetu Tomislav Đonlić, voditelj Ureda Hrvatske matice iseljenika u Splitu Ante Ćaleta te Ivan Baćak i Marina Matković iz Kabineta župana.

Prije radnog sastanka, izaslanstvo je posjetilo uistinu zanimljivu Ravlića pećinu i župnu crkvu sv. Mihovila u Drinovcima gdje je župnik fra Josip Mioč u srdačnom razgovoru zahvalio vodstvu obiju županija i načelniku Grizelju na dosadašnjoj pomoći u obnovi same crkve sv. Mihovila i prelijepog okoliša.

CRKVA SV MIHOVILA DRINOVCI

ferata@ferata.hr
0997370409