BANNER FERATA

Edukativna muzejska akcija povodom Međunarodnog dana muzeja

Autor/ica
Objavljeno: 2 svibnja, 2019

Izvor: Muzej Cetinske krajine

U okviru redovitih edukativnih muzejskih aktivnosti Muzej Cetinske krajine – Sinj i ove godine sudjeluje u 24. Edukativno-muzejskoj akciji povodom Međunarodnog dana muzeja pod nazivom (Pre)hrana u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva – Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju, koja se održava od 29. travnja do 29. svibnja.

Ovogodišnja Edukativna muzejska akcija posvećena je kulturi prehrane, njezinoj vrijednosti i snazi, sastavni je dio raznih pučkih vjerovanja, a njezine vrste, pribavljanja i transport, pohrana i prerada dobar su prikaz vremena i društveno-kulturnog konteksta u kojem su stvoreni.

U okviru muzejskog edukativnog programa pod nazivom Arheološki svijet hrane bit će predstavljeni arheološki predmeti – keramičko posuđe iz prapovijesnog i antičkog razdoblja koje pruža brojne podatke o životu ljudi koji su živjeli na ovim prostorima prije više tisuća godina. U maloj školi muzejske baštine sudionici radionica upoznat će se predmetima svakodnevne uporabe (posude, zdjele, vrčevi, čaše), posebno amforama, keramičkim posudama koje su prema obliku i veličini služile za skladištenje i prijevoz ulja i vina te drugih namirnica. Teme predavanja obuhvaćat ce proces i tehnike izrade ovih predmeta, tehnološke inovacije, a posebno će biti obrađene i različite namirnice kroz prošlost u svojevrsnom gastro vremeplovu (žitarice, samoniklo bilje, povrće, voće). U sklopu programa provodit će se i likovne radionice sa zadanim muzejskim predlošcima i slikarskim zadacima. Radionice su namijenjene učenicima osnovnih škola, predškolcima te mladima s posebnim obrazovnim potrebama.

Kao i uvijek dosad, radionice su besplatne za sve polaznike programa, a provedba edukativnog programa omogućena je financijskom potporom Ministarstva kulture RH.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh