svabo

Fotoradionice za učenike Opće gimnazije u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 12 listopada, 2021
FOTORADIONICA

Danas je u prostorima Opće gimnazije Dinka Šimunovića u Sinju održana prva od četiri planirane radionice camere obscure – izrade i fotografiranja primitivnim fotoaparatom, pod stručnim vodstvom nagrađivanih fotografa Maje Prgomet i Milana Šabića. Projekt je nastao u suradnji Galerije Sikirica i Fotokluba Split, a radionice camere obscure prvi su put u Sinju održane 2019. godine, kada su izazvale oduševljenje polaznika. S obzirom da Opća gimnazija Dinka Šimunovića ove godine slavi velikih sto godina rada, voditeljica Galerije Sikirica Dragana Modrić kazala je da su se s lakoćom dogovorili s ravnateljem gimnazije, Tomislavom Bilićem, da radionice budu dio proslave tog velikog jubileja u ovoj školskoj godini:

‘Galerija ima izvanredno iskustvo suradnje sa svim sinjskim školama, a pogotovo s Općom gimnazijom, s čijim smo profesorima i učenicima jako puno surađivali i koji se uvijek rado odazovu na sve projekte – od izložbi do oslikavanja grafita. Tako nam se samo po sebi učinilo logičnim da program radionica camere obscure, koji provodimo u suradnji sa sjajnom ekipom iz Fotokluba Split, uklopimo u ovaj veliki, okrugli jubilej naše gimnazije. Ravnatelj Bilić odmah je prihvatio naš prijedlog, a danas su voditelji radionice imali prvo druženje s učenicima’.

Camera obscura (lat. zamračena prostorija) prvi je primitivni fotoaparat iz kojeg se kasnije razvila moderna i suvremena fotografija koja je danas sastavni dio naših života. Iako je ogromna razlika između suvremenih, tehnički sve naprednijih i preciznijih fotoaparata i stoljećima stare camere obscure, nerijetko zaboravljana ili nepoznata činjenica jest da i današnja foto tehnologija funkcionira na istom principu rada. Jednostavnost izrade i korištenja omogućuje da se radionice ovakvog tipa provode i s najmlađim dječjim uzrastima, a posebno je dobra suradnja s višim razredima koji kroz radionicu mogu povezati i praktično primijeniti znanje fizike i kemije.

Kroz četiri radionice učenici će proći cjelokupan proces – od samostalne izrade vlastite camere obscure, do fotografiranja camerom obscurom, a potom i izradu fotografija. Ideja je da učenici fotografiraju školu i sve ono što im se čini važno i s čime se oni identificiraju – od same zgrade i školskog dvorišta pa sve do ljudi, profesora i prijatelja. Po završetku projekta, njihovi radovi bit će prikazani na izložbi u okviru proslave 100. godina gimanzije.

Projekt je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh