Fra Hrvatinu Gabrijelu Jurišiću Nagrada za životno djelo

Autor/ica
Objavljeno: 26 ožujka, 2014

fra_hrvatin_gabrijel

Fra Hrvatin Gabrijel Jurišić dobitnik je nagrade Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo, a Udruga hrvatskih branitelja ‘Veterani 126. brigade Sinj’ kolektivne nagrade. Odluka o dodjeli nagrada Županije donesena je danas na 8. sjednici Županijske skupštine.

Fra Hrvatin Gabrijel Jurišić rođen je u Baškoj vodi 14. prosinca 1934. godine. U srpnju 2012. godine obilježio je svoj veliki jubilej, 60. obljetnicu svog fratarskog života, a ove godine proslavit će 55 godina svećeništva. U obrazloženju odluke o dodjeli Nagrade Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo navedeno je kako je fra Hrvatin Gabrijel Jurišić sudionik društvenih, crkvenih i kulturnih događaja, kako u svom matičnom Samostanu u Sinju, tako i izvan Domovine, poglavito uoči velikih blagdana u hrvatskim katoličkim misijama u Americi, Australiji, Austriji i Njemačkoj. Fra Hrvatin Gabrijel glavni je i odgovorni urednik Zbornika ‘Kačić’ od 1974. godine, koji donosi studije, rasprave i članke iz filozofije i teologije, te humanističkih, a dijelom i prirodnih znanosti. Fra Hrvatin Gabrijel pokrenuo je i nekoliko izdanja knjiga, glazbenih izdanja, ponovljenih izdanja i reprinta.

Udruga hrvatskih branitelja ‘Veterani 126. brigade Sinj’ Skupnu nagradu Županije dobila je za svoj rad, prije svega za organizaciju obilježavanja svih značajnih obljetnica vezanih za Domovinski rat na područjima na kojima je ratovala 126. brigada HV-a, za snimanje dokumentarnog filma o 126. brigadi, izdavanje fotomonografije o poginulim pripadnicima Hrvatske vojske s područja Cetinske krajine, te za materijalnu i drugu pomoć koju pružaju obiteljima svojih članova.

Nagrade Županije za životno djelo dobili su još Josip Jović i Mario Nepo Kuzmanić. Osobne nagrade dodijeljene su Silvani Ćurković, č.s. Emi Damjanović, Mariji Dujmić, Mirjani Korljan i dr. sc. Boži Plazibatu, prof. v.š. Skupne nagrade dodijeljene su i Klubu dobrovoljnih darovatelja krvi Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, Kuglačkom klubu Marjan, Mješovitom zboru mladih i komornom orkestru Gospe od Zdravlja Split i Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split.

Nagrade Županije bit će uručene na svečanoj sjednici koja će biti održana povodom Dana splitsko-dalmatinske županije.

veterani_126_brigada01

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh