ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Fra Jozo Župić: Dirigent Gradske glazbe Sinj na simpoziju o Josipu Kuletinu

Autor/ica
Objavljeno: 19 travnja, 2021


Prolistao sam knjigu Gradska glazba Sinj 1862.- 2012. Ne samo prolistao, nego i pročitao. Posebno me raduje da je tu knjigu napisao moj nekadašnji profesor Velimir Borković. Glazbare sam uvijek rado slušao, bio prisutan na njihovim koncertima, pa i u vrijeme pandemije koronavirusa.

Na tome mi je zahvalio i prof. Grgo Grubišić, kapelnik Gradske glazbe Sinj:

‘Cijenim Vaš dolazak na ovogodišnji ljetni koncert Gradske glazbe Sinj čime ste iskazali povjerenje i podršku našim nastojanjima da usprkos novim otežavajućim okolnostima oko COVID-19 ipak darujemo Sinju jednu ugodnu i konstruktivnu večer’.

Čitajući spomenutu knjigu otkrio sam tko su sve bili dirigenti Gradske glazbe Sinj. To su: Krsto Buljan, Lovre Dalbello, Josip Norh, Ivan Muhvić, Nikola Cerinić, Josip Jahr, Nikola Čižek, Toma Tomašić, Ivan Ocvirk, Fra Ivan Glibotić, Đuro Tonedi, Ante Pervanja, Fran Svoboda, Alojz Frida, Karlo Bosini, Karlo Svoboda, Lujo Dalbello, Ivan Župić Ivelja, Viktor Tortić, Marko Rivier, Dragan Smiljan, Stjepan Križanec, Ante-Mile Šimac, Tomislav Kazija, Josip Župić-Mazo i Grgo Grubišić.

gradska glazba sinj

Inače, kad čovjek utipka na kompjutoru riječ glazba onda vam se otvore naslovi: glazba za spavanje, glazba za opuštanje, glazba za bebe, glazba tišine, glazba za meditaciju, glazba hrvatska, glazba za vježbanje, glazba za učenje. A vi odaberite i uživajte u glazbi!

Sam Einstein je za sebe rekao da je razlog što je postao znanstvenik bilo to što je svirao violinu. Najviše je volio Mozartovu i Bachovu glazbu. Jedan njegov prijatelj je rekao da je improviziranje na violini često pomagalo Einsteinu doći do rješenja teških jednadžbi.

U glazbi je svirao i moj pokojni ćaća i mnogi Župići. Ima ih i dan danas. Neka ih. I neka zajedno s drugim glazbarima ponosno idu ulicama grada Sinja, sviraju budnice za Alku i Gospu Sinjsku, održavaju koncerte i nastupaju na raznim festivalima, te tako šire ime Sinja i Cetinske krajine.

Sinj ima i svoju koračnicu koju mu je darovao Josip Kuletin. Ona će se naći i na simpoziju 17. 6. 2021. Povjerena je prof. Grgi Grubišiću.

On mi piše:

‘Na tragu Vaših promišljanja te naših razgovora oko simpozija o g. Josipu Kuletinu i njegovom opusu…mogu potvrditi da sam voljan sudjelovati i da svoj angažman vidim u okviru onih koračnica oko kojih smo ostvarili našu uspješnu suradnju’.

Dakle, prof. Grgo Grubišić obradit će za simpozij tri Kuletinove koračnice: Sinjski alkari, Drniški pozdrav i Uspomena na Knin.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh