miro bulj
sdp

Fra Jozo Župić: Gospa hodočasnica

Autor/ica
Objavljeno: 4 listopada, 2014
gospa_sinjska

Gospa hodočasnica

Navikli smo, da svake godine tisuće i tisuće hodočasnika dolaze u Sinj za Veliku Gospu. U devetnici Velike Gospe, Sinj, sela Sinjske župe i Cetinska krajina imaju svoj dan hodočašća Gospi Sinjskoj. Zamisao tih hodočašća potekla je iz srca Gospinog zaljubljenika fra Ivona Samardžije. On je kao župnik 1957. godine proširio pripravu za blagdan Velike Gospe uvođenjem Devetnice s propovijedima i ustanovio je kroz devetnicu jutarnja zavjetna hodočašća. Hodočasnici dolaze s pjesmom na usnama, pristupaju sakramentu pomirenja, te u procesiji ulaze u Gospinu crkvu praćeni zvonjavom zvona i radosno slave svetu misu u blizini svoje majke Čudotvorne Gospe Sinjske.

Mnogi hodočasnici dolaze pješice, posebice noću kako čitamo u pjesmi:

“Ove noći
sa svih strana
valja poći;
oni s mora,
Brača, Hvara, Visa,
preko Klisa
idu,
duša dušu grli,
vjerni narod hrli
radi zavjeta
Majci dobrog savjeta”. (Mislav Pelinar)

Baš zbog tih noćnih hodočasnika sinula je ideja, da bi bilo dobro iz pravca Solina, te iz Rame prema Sinju izgraditi stazu Gospi Sinjskoj. Prvenstveno radi njihove sigurnosti. A, onda je ta ideja sazrijevala i za širi projekt o kojem sam  ovoga ljeta čitao u prospektu što ga nađoh na stoliću za tisak u svetištu Gospe Sinjske pod naslovom: “Staza Gospi Sinjskoj”.  Čitam: “Dana 9. travnja 2013. godine potpisivanjem ugovora između grada Sinja kao vodećeg partnera s hrvatske strane i Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske te između općine Prozor-Rama i delegacije Europske unije u BiH, službeno je započela provedba projekta “Staza Gospi Sinjskoj”. U tekstu piše: “Kao rezultat projekta, hrvatsko-bosansko-hercegovačka regija bit će atraktivnija turistička destinacija zahvaljujući višoj razini usluga, infrastrukture i dostupnih informacija”.

Neovisno o Stazi,  hodočasnici su dolazili i dolazit će: pješice, u jedno vrijeme “Rerom”, a onda autobusima, osobnim automobilima, motorima i biciklima, jer:

“Za tobom srce naše gori
Marijo Majko, ljubavi svom;
Jedna nas samo želja mori:
Kad ćemo k licu milomu Tvom,
Dječice svoje usliši glas!
O Gospe Sinjska, budi nam spas”. (fra Ante Jadrijević)

Možda ćete reći, pa cijelo vrijeme govor je o hodočasnicima, a naslov glasi: Gospa hodočasnica. Kao što je fra Ivon uveo hodočašća Gospi u devetnici, tako se  u srcu gvardijana fra Luke Livaje upalilo svjetlo, da Gospa pohodi svoj narod po Cetinskoj krajini i sve do Rame. Fra Luka je sigurno bio nadahnut biblijskim tekstom iz Lk 1,39-45 u kojem čitamo: “U one dane usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu”, a i velikom obljetnicom kad su franjevci pred trista godina došli iz Rame i donijeli Gospinu sliku u Sinj.

O tom Gospinom pohodu narodu Cetinske krajine i Rame, pisao je i Mijo Gabrić u Glasu koncila br. 9/1987, str.8. naslovivši članak: “Škrinja zavjetna” na Cetini. Mijo piše:
“Tri stotine godina čudotvorna slika Gospe Sinjske nije izlazila iz Sinja. Sada o tristotoj obljetnici njezina dolaska u Sinj, krenula je Cetinskom krajinom”.

A, u župi Otok kod Sinja vjernici sa župnikom  podigoše i spomen ploču na kojoj piše:

“U prigodi tristote obljetnice
doseljenja naroda i franjevaca
s Gospinom slikom
iz Rame u Sinj i Cetinsku krajinu
1687. – 1987.
pohodila je slika Čudotvorne Gospe Sinjske
sve franjevačke župe Cetinske krajine
pohod Majke vjernicima župe Otok
zbio se u nezaboravnom susretu
15. veljače 1987.
na trajni spomen tog događaja
i u znak zahvalnosti Gospi Sinjskoj
za primljena dobročinstva u prošlosti
i u žarkoj molitvi za budućnost
ovog dijela Hrvatske domovine
ovu spomen – ploču postavi župnik s narodom
u Otoku, 1987.”

Fra Jozo Župić

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh