ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Fra Jozo Župić: Ispod Hajdukove murve

Autor/ica
Objavljeno: 11 ožujka, 2021
jk

Zanimljiv je put jedne fotografije. Ona je začeta u mašti onoga koji se želi slikati. I došao je taj dan u koji se ide fotografu ili fotograf dolazi na naručeno mjesto željene osobe. Dakle, slike nastaju u foto studiju ili na nekoj lokaciji gdje se događa nešto važno, znamenito, nezaboravno. Obrada slike traje neko vrijeme, a onda se dolazi po nju. Pošteno se plaća fotografu. I evo je u domu. Svi su se okupili oko te slike. Razni komentari. Pohvale. Kritike. I kad su se svi izredali slika je pohranjena u album slika. Godinama stoji u tom albumu. Generacije navraćaju i otvaraju taj album. Svakoj generaciji ta slika nešto govori.
Pročitao sam što o fotografiji misli Predrag Finci, filozof i pisac. Evo što on kaže:

‘Fotografija je slika jednog trenutka, moje sjećanje povijesti tog trenutka. Osobna, intimna fotografija je uvijek nešto drugo od onoga što ona jest, jer onaj kome pripada zna o snimljenom mnogo toga što na slici nije moglo biti, sve ono što je bilo, sve što je oko slike, sve što je sliku uvjetovalo i što joj je uslijedilo. Zato je fotografija podsjećanje, bilješka o onome što je bilo, predložak na osnovu kojeg rekonstruiramo cjelinu, izgrađujemo priču. Na slici nikada ne vidimo sve. Ona mora biti gledana, sagledana, shvaćena i protumačena. Mora bit smještena u svoj kontekst’.

Kada sam ovih dana dobio slike iz albuma čuvanog godinama u Beogradu, oko mi je zapelo za sliku koja prikazuje Hajdukovo staro igralište. Mene je ta slika podsjetila na moje dječačko navijanje na tom stadionu, a bilo je to 29. 5. 1960. godine kad je Hajduk igrao protiv Dinama na Starome placu. Radnici Ciglane iz Sinja išli su na tu utakmicu, pa je i mene poveo moj ćaća. Sjećam se punog stadiona. Bučnog navijanja. I pobjede Hajduka 3:2 nad Dinamom.
Fotografija koju sam dobio pripadala je Ivanu Kuletinu, bratu Josipa Kuletina. Ivan je bio u sastavu Vojne muzike u Splitu. Na fotografiji je i datum 23. VIII. 1926. Ivan je u drugome redu prvi sdesna.
Odmah sam potražio po čemu je znakovita ta godina u Splitu. I pronašao sam u Slobodnoj Dalmaciji da je 1926. godine održana praizvedba operete Kraljica lopte koju je veliki splitski skladatelj Ivo Tijardović posvetio Bijelima za njihov 15. rođendan, pa je Hajduk jedini klub u svijetu koji ima i svoju operetu.

Novinar Damir Šarac navodi riječi braće Kaliterna, Fabjana i Luke: ‘Tijardoviću, ti si stari ajdukovac, pa bi tribalo ništo da učiniš za Ajduka, ništo, ajde, napiši jednu, jednoga vraga, pa ćemo ga izvodit na Placu, davat neku operetu.”
Njima je Tijardović odgovorio: “Dobro, a kad je tako, ajde, pa ćemo nešto napravit.’

I tako je nastala ‘Kraljica lopte’, ispričao je u travnju 1976. godine nekoliko mjeseci prije smrti maestro Ivo Tijardović.
Premijera je bila na Starome placu 21. kolovoza 1926. godine na improviziranoj pozornici s bogatim dekoracijama.
Gledam Vojnu muziku na Starome placu, a slika kako napisah ima datum 23. VIII. 1926. Odlučih se poslati sliku Upravi Hajduka da je imaju u svojoj arhivi i ako je moguće da mi odgovore je li u njihovoj kronici ostao kakav zapis o nastupu Vojne muzike.

Odmah sam dobio odgovor od kroničara HNK Hajduk – Jurice Gizdića. Evo što mi piše:

´Poštovani fra Jozo!
Najprije Vam hvala na fotografiji.
Ka službeni kroničar HNK Hajduk, napisao sam baš i dvije knjige koje se tiču tematike koje Vi navodite.
U knjizi Tijardovićeve Kraljice lopte Hajduku, koja je izišla 2010., uz libreto opisao sam i sve glumce, muzičare, izvođače koji su nastupili u opereti, kao i prenio sam sve što je tadašnji tisak pisao. Kraljica lopte je za Hajduk vrlo interesantna jer smo prvi u Europi, a možda i u svijetu imali operetu. Međutim nigdje se ne spominje Vojna muzika koju Vi spominjete.
Isto tako u knjizi – Stari plac od ledine do legende, opisao sam što se sve pored nogometa i Hajduka dešavalo na placu. Na placu su se često održavali koncerti pa i limenih glazbi, stoga je za pretpostaviti da je fotografija koju ste poslali nastala pred jedan od koncerata Vojne muzike na placu. To mi se navodi kao logično rješenje, jer na Starom placu između dva svjetska rata, odvijao se uvelike društveni život u gradu, a kako sam naveo pa tako i koncerti!
Zadovoljan sam ako sam Vam bar malo pomogao i ostajem na raspolaganju za buduće!!
Kada dođete u Split, navratite do Hajduka!!

Fra Jozo Župić

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh