ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Fra Jozo Župić: Josip Kuletin bubnjar u vojnom orkestru

Autor/ica
Objavljeno: 5 veljače, 2021
vojniorkestarkuletinzabubnjevima

Navikli smo slušati o Josipu Kuletinu kao dirigentu, kompozitoru koračnica i opereta, ali ne smijemo smetnuti s uma, da je on bio i bubnjar. Kad sam pisao njegov životopis onda sam pročitao članak pod naslovom ´Priča o zaboravljenom Josipu Kuletinu´. Članak je napisao Karlovčanin Ivica Sečen i objavio ga je u časopisu Svjetlo (1999); 3;  str. 127.-132.

U tekstu piše: “Već sa osam godina svira u mjesnoj glazbi bubanj, a kasnije i trombu – ES”.

Ovo je svakako zanimljiv podatak i bilo bi lijepo ako je sačuvana arhiva Gradske glazbe Sinj, da se pronađe i ime Josipa Kuletina koji je još kao dječak utkao svoj glazbeni talent u našu Sinjsku glazbu.

Ovih sam dana pročitao kako je dvogodišnji bubnjar očarao svijet. Već ima 20 milijuna pregleda. Maleni Hugo Molina to čini s ritmom. Hugo je postao najmlađi natjecatelj emisije “Španjolska ima talent.”

U Sinju se svake godine za Dane Alke i Gospe Sinjske djeca natječu u programu ´Mikrofon je vaš´. To je lijepo i hvale vrijedno. Također je lijepo vidjeti djecu koja uče razne instrumente i priključuju se jednoga dana odraslim glazbarima i obogaćuju kulturu glazbe u Sinju koja ima dugu tradiciju. Puno godina tu je djecu poučavao sad već pokojni Josip Župić-Mazo. Osnovna Glazbena škola Jakova Gotovca u Sinju već je nadaleko poznata, pa će nadamo se uskoro dobiti i status Srednje glazbene škole.

Vrijednost glazbe u razvoju djece je važna. Djeca koja uče bubanj mogu fokusirati svoju pažnju na jednu trenutnu aktivnost. Pokreću različite dijelove mozga slušajući glazbu. Bubnjevi im mogu razviti i matematičke i intelektualne sposobnosti. Bubnjevi pomažu djeci u koordinaciji ruku i očiju i odlični su za dovođenje strukture u mozak kroz ritmičke vježbe. Bubnjevi razvijaju kreativnost i maštu. Nalazimo ih u klasičnoj glazbi, jazz glazbi, countri glazbi, rock glazbi itd.

U jednoj pjesmi za djecu koju je napisala Josipa F. Radulović međusobno razgovaraju truba i bubanj. U jednom trenutku bubanj će:

“Sigurno je bolje
kad odlazi zima,
probudit se brzo
s dobrim bubnjevima.”

Josip Kuletin bio je od malih nogu talentiran za glazbu. On je svojim bubnjanjem budio građane Sinja da slave Alku i Gospu Sinjsku. Poslije je kao bubnjar u vojnom orkestri itekako doprinosio ritmu vojnih koračnica koje je ne samo slušao i svirao, nego su mu one bile nadahnuće, da i sam piše koračnice i operete.

Gledao sam svojim očima na sinjskoj Pijaci, a i u alkarskim dvorima kako ljudi ožive, kako plješću i zadovoljno se vraćaju nakon njegovih koračnica ‘Sinjskih alkari’ i ‘Kroz splitske kale’.

Drago mi je da je pronađena slika na kojoj se vidi Josip  Kuletin koji udara bubanj u vojnom orkestru.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh