bulj
hdz banner
sdp
Banner Ivan Sipic
Nezavisna lista mladih dicmo

Fra Jozo Župić: Josip Kuletin – redatelj

Autor/ica
Objavljeno: 29 studenoga, 2020
kuletin moc ljubavi

Tekst: Fra Jozo Župić

Vjerujem da ste pročitali tekst u Ferati pod nazivom ´Josip Kuletin u glumačkim ulogama´. Bilo je to 26. listopada 2020. U tom tekstu smo spomenuli da je Josip Kuletin glumio u predstavama: Grof Jamski ili poštuj oca; Ben Hur i u igrokazu Sanje. Te predstave organiziralo je Hrvatsko katoličko omladinsko društvo ´Rodoljub´ iz Zagreba čiji je član bio Josip Kuletin.

Nastupi u tim glumačkim ulogama pomogli su mu da uz glazbu zavoli i kazalište. PLAKAT što smo ga pronašli u Karlovcu u kojemu je živio svjedoči da je Josip Kuletin režirao glazbenu dramu u pet činova pod nazivom ´Moć ljubavi´.

Kad govorimo o režiseru onda je on, tako sam pročitao kod Alemke Kukec,  “nevidljivi dirigent predstave. Samo on vidi radnju u punoj cjelini kao i događaje koji se oživljavaju na pozornici, on prodire u dubinu strasti-pokretača jer pjevač ili pjevačica gledaju i vide samo svoj dio. Režija daje scenski karakter, jer time kako se u glumi rješavaju pokreti pojedinih trenutaka radnje, što se naglašava često može izmijeniti karakter djela.

Stvarni režiser, umjetnik na svaku stvar gleda prirodno, sa točke gledišta svoga doba i što se ističe u događajima, on djelu daje suvremeno tumačenje.

Puno toga može reći slušaocu i djelo staro nekoliko godina, ako se u cjelini predstave naglašava ono što za današnjega gledaoca ima smisao ili dramskom snagom ili karakterizacijom doba ili prikazivanjem društvenih odnosa čak i onda kada stvaraoc pišući svoje djelo nije mogao ni misliti na današnje stajalište.

Režija primjenjuje velik broj sredstava da bi se istaknulo ono što opera stvarno treba pokazati, njegova ljepota, dubina.

Prije svega na raspolaganju stoje rekviziti, kostimi i svjetlosni efekti. Iskoristivost prostora, odgovarajući pokreti glumaca, način na koji nijemi sudionici scene svojim držanjem podvlače to što pjevanje pokazuje, nepretjerani pokreti, njihov stil, prirodnost ulaza i izlaza, slikovite boje i ostalo.  Sve su ovo sredstva kojima režiser na pozornici stvara zaista živu i istinitu sliku. U potpunosti se mora prilagoditi unutrašnjoj srži djela i muzičkog sadržaja.”

U Hrvatskoj enciklopediji čitamo: ‘Pojam režije u dramskom kazalištu obuhvaća i sav pripremni rad na djelu koje je predložak prikazbe – interpretativnu razradbu teksta ili scenarija, utvrđivanje situacija i karaktera pojedinih uloga – no načelno je autonomna umjetnost usredotočena na tvorbu vlastita »scenskoga pisma«, dakle na intenzivan rad s glumcem i usklađivanje svih ostalih vizualnih, akustičkih i tehničkih elemenata izvedbe’. Meni se nameće pitanje: Le li Josip Kuletin završio kakav tečaj za režisera? Ili je možda samoinicijativno puno čitao, maštao i svojim genijem stvarao, odnosno režirao?!

Glazbenu dramu ´Moć ljubavi´ u režiji Josipa Kuletina  izvela je diletantska sekcija Marijine kongregacije u Karlovcu, 22. travnja 1944.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh