bulj
hdz banner
sdp
Banner Ivan Sipic
Nezavisna lista mladih dicmo

Fra Jozo Župić: Josip Kuletin sačuvao sliku svoje majke

Autor/ica
Objavljeno: 23 studenoga, 2020
Josipova majka Marija Kuletin

Otac Josipa Kuletina zvao se Ante. Rođen je 11. lipnja 1875. godine. Oženio se 6. ožujka 1899. godine s Marijom Martinac rođenom 20. studenoga 1881. godine.  Imali su jedanaestero djece. Njihova su imena: Kata, Ivan, Ana, Joza, Jozo-Toma, Pava, Luca, Anđa, Nediljka, Kažimir i Lucija. Naš Josip je Jozo-Toma. Njegova sestra Joza, zvana Bepina, s Petrom Romcem rodila je pet sinova koji su igrali za Junaka.

U kućnom baulu pokojnoga Josipa u Karlovcu  pronašli smo jedan dio njegovih nota koje smo objavili u knjizi ´Sinjski alkari i druge skladbe´.

Osim nota pronašli smo plakate koji svjedoče o njegovim nastupima i objavljivali ih na Ferati. Osim plakata pronašli smo i obiteljske slike. Među slikama sačuvana je i slika njegove majke Marije. Žao mi je da nemamo sliku i njegova oca Ante, po zanimanju kovača.

Dakle, majka ga je pratila na svim njegovim životnim putovanjima. Možda bi ovdje bilo dobro spomenuti jednu židovsku poslovicu koja glasi: ‘Bog nije mogao biti na svakome mjestu, pa je zato stvorio majke’.

Budući da Josip Kuletin nije mogao biti blizu svoje majke, on je nju čuvao kao uspomenu preko njezine slike, i nosio u svome srcu, a sigurno je na nju mislio na poseban način za vrijeme nastupa kada se slavio Majčin dan.

Riječima Anne Jarvis, ‘svrha majčinog dana jest probuditi uspavanu ljubav i zahvalnost prema ženama koje su nas rodile. Dokinuti otuđivanje obitelji. Učiniti nas boljom djecom približavajući nas srcima naših dobrih majki. Dati majkama do znanja da ih cijenimo iako to baš ne pokazujemo često. Ako niste kod kuće, pišite majci, recite joj nekoliko lijepih riječi, pohvala i recite joj kako je volite. Majčina ljubav je nova svaki dan. Bog blagoslovio naše vjerne i dobre majke.’

Na sačuvanom PLAKATU prikazan je program svečanog slavlja Majčinog dana  u organizaciji Marijine kongregacije učenica državne realne gimnazije u Karlovcu, 6. lipnja 1943. godine.

U Hrvatskoj enciklopediji čitamo da je Marijina kongregacija katolička crkvena ustanova što ju je 1563. u Rimskome kolegiju u Rimu osnovao isusovac Jean Leunis, a kanonski uspostavio papa Grgur XIII. (1584)….

U Hrvatskoj su do 1773. Isusovci vodili Marijine kongregacije za učenike i studente, u svojim kolegijima i školama, i građanske za ugledne muževe u gradu.

Tadašnje đačke Marijine kongregacije imale su značajnu ulogu u kulturnome životu gradova (kazališta, glazba, javne svečanosti)….

U XX. st. nastaju posvuda u Hrvatskoj i BiH za sve dobi, zvanja i staleže. Nakon 1945. postojale su samo u vjerskim školama (sjemeništa, bogoslovije); nakon 1990. postupno se obnavljaju.

U programu je izvedena Kuletinova Dalmatinska rapsodija koju je izveo orkestar Karlovačke posadne glazbe. Isti orkestar svirao je i Poskočnicu i svršetak iz opere ‘Morana’, Jakova Gotovca, te Himne. Orkestrom je ravnao kapelnik nadporučnik Josip Kuletin.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh