ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Fra Jozo Župić: Josip Kuletin slavio je osnutak grada Karlovca

Autor/ica
Objavljeno: 21 studenoga, 2020
josip kuletin crop

Otkad sam se počeo baviti istraživanjem o Sinjaninu Josipu Kuletinu na kraju krajeva svi putovi vode prema Karlovcu. Zašto? Jer, tu je prekinut njegov mladi život. Bilo mu je svega 39 godina. Bio je to život pun snage, idealizma, život za domovinu Hrvatsku i za lijepi grad Karlovac u kojemu je živio.

Za Karlovac se kaže da je to Grad na četiri rijeke: Korani, Kupi, Mrežnici i Dobri. Grad mostova koji spajaju ljude. Grad, prijatelj djece. Nosi titulu zelenoga Grada. U njemu se slavi zvjezdano ljeto. Slave se dani piva. Poznat je i kao adventski Karlovac. Grad u parku. Grad rijeka uz koje odrastaju ljudi. Poznat je po svojoj šestokrakoj Zvijezdi koja je svima u srcu. To je Grad po mjeri čovjeka. Grad susreta. Nastao je planski kao utvrda za obranu od daljnjega prodora Osmanlija. Gradnja karlovačke utvrde u obliku šesterokrake zvijezde počela je 13. srpnja 1579. godine. I tako se svake godine na taj dan, 13. srpnja slavi Dan grada Karlovca.

U slavlju grada Karlovca sudjelovao je i naš Josip Kuletin, prigodom proslave 364. godišnjice osnutka grada Karlovca. O tome svjedoči PLAKAT pronađen među njegovim notama i sačuvanim dokumentima u gradu Karlovcu. Iz plakata je vidljivo da je ravnao domobranskom glazbom, a među izvođenim djelima izvode se i njegova djela.

Tada još ni slutio nije da će ga OZNA 1945. godine odvesti iz grada Karlovca i pogubiti da više ne slavi slavlje grada Karlovca. Gdje je pogubljen? Vojničko groblje, ali i moguća mjesta pogubljenja Josipa Kuletina su: šuma Kozjača, Babina Gora itd. Piše mi jedan profesor iz Karlovca da su komunističke vlasti uništile najveći dio dokumentacije (navodno se ‘u požaru zapalila’) koji se odnosi na 1945., 1946., i 1947. godinu. Povjesničarka Bencetić je napisala jedan znanstveni rad, osvrt na poraće u Karlovcu, ali isključivo na temelju izvješća iz tiska iz tog perioda.

Možda će doći i taj dan kada ćemo saznati istinu gdje je ubijen i zakopan Josip Kuletin, da mu možemo zapaliti svijeću i pomoliti se za njegovu plemenitu dušu, kao što ovih dana sjećanja na Vukovar i njegove žrtve čujemo od ražalošćenih da još uvijek tragaju za svojim dragima i milima i duša će im biti mirna kad saznaju gdje su pokopani, kako bi na njihovom grobu upalili svijeću i pomolili se.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh