trilj
vrlika
baner donlic

Fra Jozo Župić: Kod svete Kate

Autor/ica
Objavljeno: 20 studenoga, 2014
crkva_svete_kate_lucane

Kod svete Kate

Joško, ajdemo do svete Kate. Tako bi mi znao reći fra Ante Anić, danas već pokojni, koji je 1961. godine bio imenovan kapelanom u Sinju. On i pok. fra Nikola Gabrić naizmjenice su odlazili u Lučane i Čitluk. Župnik je bio fra Silvestar Aračić koji me poslao u sjemenište. I on se preselio s ovoga svijeta. Bog im dao pokoj vječni!

S fra Antom sam  odlazio  na motoru i posluživao mu u crkvi sv. Kate u Lučanima. Čitao sam i Pištulu, tj. poslanicu iz Sv. pisma. A, nakon mise u Lučanima odlazili smo na Čitluk.
Tada nisam razmišljao o tome koliko je crkva stara, tko ju je gradio, ili tko je gradio zvonik. Više sam mislio kako pravilno odgovarati na riječi svećenika i svojima pričati što sam vidio i doživio. Vidio sam vinograde i uspoređivao ih s našim vinogradom na Radošiću. Stabala šljiva bilo je puno više nego kod nas.

Danas, čitajući knjigu “Moj Sinj” koju je napisao moj nekadašnji  profesor Velimir Borković, saznajem o crkvi svete Kate u Lučanima: “Podignuta je u 18. stoljeću na temeljima starohrvatske crkve. Tako isprava iz 1341. spominje crkvu sv. Luke, iz čega etimolozi izvlače naziv Lučana. Građevina je izdržala do sredine 15. stoljeća, a onda 1450. godine cetinski knez Petar Talovac na istim temeljima podiže novu crkvu Sv. Katarine. Ni ta nije dočekala naše dane, pa je ova treća na istome mjestu.” (str. 92.)

Ova treća sagrađena je 1732. godine.  Mome dragom profesoru Velimiru mogu kazati, da sam preko Interneta saznao, da imamo Lučane u Lici i u Srbiji. Tamo se kaže da bi Lučane bilo selo usred ili pokraj livada.
Bilo kako bilo, vraćam se našim Lučanima kod Sinja.

U glasniku Gospe Sinjske, Glasniku Marijine slave siječanj/1931. na str. 19. nađoh članak pod naslovom “Blagoslov novoga zvonika”. Do naslova je datum: Lučane,25. XI. 1930. Članak je napisao B.  To je vjerojatno fra Pavao Boljat koji je u to vrijeme bio župnik u Sinju. On je rođen 23. 2. 1902. u Vučevici, a umro je u Sao Paolo, Brazil,27. 9. 1984. U samostanskoj crkvi u Sao Paolu nekoliko je godina okupljao Hrvate i bio je ustrajan ispovjednik i propovjednik.
Dakle, toga dana bio je blagoslov novoga zvonika, a tekst je objavljen u siječnju 1931.  U tekstu čitamo: “Jedna od najstarijih crkava u Cetini jest crkva sv. Kate u Lučanima, koja se nalazi posred sela na jednom brežuljku. Lijepa crkvica nije imala zvonika. Ove godine nastojanjem župnika i glavara g. Bože Vidića sagrađen je novi zvonik. A, kroz glavu  mi  naviru  riječi pjesme o zvonima i čujem glas Vice Vukova:

“Zvonila su za oluje
zvonila su za vjenčanja
zvonila su za živote
i za zadnja putovanja…

U kamenu nema neba
čovjek prođe težak put
al´su jednom kad ih trebam
stara zvona opet tu…”

Vratimo se Lučanima. Čitam dalje:  “Zvonik su gradili domaći zidari Ivić Nikola i Šabić Franjo. Uoči sv. Kate zgotovljena je rađa. Na samu sv. Katu, pokroviteljicu crkve, u nazočnosti velikog broja naroda blagoslovio je zvonik O. Pavao Boljat i održao kratak govor. Blagoslovu je kumovalo društvo “Kćeri Marijine” i četiri ugledna župljanina.

Poslije blagoslova bila je lijepa procesija, a iza procesije sv. Misa u trojici, koju je – uz propovijed o sv. Kati – održao o. Milan Lapić. (Fra Milan je rođen 3. 8. 1906. u Čitluku. Zaređen je za svećenika 21. srpnja 1929. u Makarskoj. Obnašao je službu pomoćnog odgojitelja (prefekta) u Franjevačkom sjemeništu i nastavnika na Gimnaziji u Sinju. Predavao je predmete: latinski jezik, grčki jezik, zemljopis, njemački jezik, povijest i pisanje. Na Državnoj realnoj gimnaziji u Sinju predavao je vjeronauk. Na tim ga je dužnostima snašla tragična smrt 24. rujna 1943. Ubili su ga partizani u Ravnom Dolu, BiH. Otkrivena mu je spomen ploča u Čitluku kod Sinja 22. lipnja 2008.)

I tako selo Lučane ostvarilo je svoju davnu želju: danas gleda svoj lijepi zvonik koji je podiglo svojim žuljevima na slavu Božju i čast svoje zaštitnice sv. Katarine, Djevice i Mučenice”.

U Lučane sam ponovno došao u mjesecu srpnju 1973. godine kad je moj kolega fra Petar Vučemilo slavio Mladu misu. Na slavlju je bio i njegov brat fra Stjepan koji će poslije biti i moj provincijal, a sada ga se spominjem u molitvama, jer je već prošlo osamnaest godina da je napustio ovaj svijet. Tu je bila i njihova sestra, č.s. Stjepanka, franjevka.

Od toga vremena do danas u crkvi i oko crkve sv. Kate u Lučanima bilo je događanja. Tako je u nedjelju, 27.studenoga 2005. splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić posvetio novi oltar. U nedjelju 1. prosinca 2013. provincijal fra Joško Kodžoman blagoslovio je križ u crkvi sv. Kate u Lučanima.

Fra Frano Pupić je rekao da je priprema za ovo slavlje započela 4. kolovoza 2010. kada su podigli zavjetni križ na kojem piše: “Svima koji su sanjali, koji su željeli, koji su svojom krvlju stvarali slobodnu državu Hrvatsku”. Također je spomenuo, da je uređenje crkve i okoliša započelo 11. svibnja 2010. godine. Bilo je u tom vremenu 180 akcija.

I, dok se u mislima vraćam na moje služenje kod oltara sv. Kate u Lučanima i na sve ono što se poslije događalo u crkvi, oko crkve, spominjem se još jednom riječi nadbiskupa Marina: “Oko crkve je groblje, vjerujem da su vaši pređi ponosni na vašu vjeru u Boga i ljubav prema Crkvi. Oltar je središte crkve, on je mjesto susreta neba i zemlje, on je žrtvenik i stol Gospodnji, zato ga u budnosti kao srce čuvajte svetim i čistim”.
U mislima se opraštam s Lučanima, ali mi se u srcu budi rečenica: Sveta Kata snig na vrata. E, pa vidjet ćemo hoće li ga biti. Hoće li nas iznenaditi, ili će zakasniti.

Fra Jozo Župić

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh