ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Fra Jozo Župić: Koncerti Josipa Kuletina u Kninu

Autor/ica
Objavljeno: 11 veljače, 2021
Slika Hotel Grand nedugo nakon otvaranja

Josip Kuletin je kao vojni kapelnik djelovao u Kninu od 1937. do 1939. godine.

U Kninu je održao nekoliko koncerata u tadašnjem hotelu ´Grand´. Taj je hotel sagrađen 1920-ih godina za investitora Josu Laću prema projektu zasad nepoznatog arhitekta. Otvoren je 1926. godine. Od Ivice Šimića dipl. knjižničara Narodne knjižnice u Kninu dobio sam nekoliko fotografija hotela ´Grand´ iz tih godina. Hotel je izvorno imao 22 sobe za smještaj gostiju.

U tom hotelu naš je Josip Kuletin održao nekoliko koncerata. Na tim koncertima svirane su kompozicije Schuberta, Wagnera, Puccinija, Offenbacha, Gotovca, Zajca i drugih poznatih svjetskih i domaćih skladatelja. Poslije Drugog svjetskog rata taj je hotel preimenovan u hotel ´Dinara´. Meni dolaze asocijacije na nogometni klub ´Dinara´ koji je godinama bio žestoki rival našemu ´Junaku´. Bile su to borbene utakmice, a mi smo se djeca itekako radovali ne samo pobjedi nad Dinarom nego i nad mnogim drugim klubovima s područja Dalmacije.

Sačuvan nam je Kuletinov zapis iz Knina od 10. prosinca 1938. godine na kojemu piše:

‘Ovim koncertom bio je  prvi moj nastup u Kninu. Ali također  je ovaj  nastup bio prvi moj nastup u svijet pred javnost, kao dirigent boljih i ozbiljnijih kompozicija.. Koncert je uspio odlično.  Posjet odličan, a ja sam bez ikakove treme najkuražnije nastupio i dirigirao više nego odlično. Moj nastup, moja izvedba,  moje dirigiranje bilo je primljeno uz ogroman aplauz. Vrlo sam bio zadovoljan. Josip A. Kuletin.’

Josip Kuletin bio je kapelnik i dirigent u vojsci kraljevine Jugoslavije, a u Kninu je nastupao s ‘Jazz orkestrom Vojne muzike 54.p. p.’

Za vrijeme svoga boravka u Kninu iz Sinja je dobio zahvalnicu za koračnicu ´Sinjski alkari´ koju je Sinju ponudio već 28. travnja 1934. dok je bio u Zagrebu a koračnicu je napisao kako sam kaže 1933. godine pod nazivom ´Alka´, a Sinjanima je dao slobodu da sami mogu odabrati naslov i ona se danas svira pod nazivom ´Sinjski alkari´.

Prošle su evo 72 godine kako Viteško alkarsko društvo Sinj zahvaljuje Josipu Kuletinu uz potpise V. Grabovca i P. Tripala.

Za Kninjane je komponirao koračnicu ´Uspomena na Knin´ koja se nalazi u knjizi nota ´Sinjski alkari i druge skladbe´ od Josipa Kuletina, a tiskali smo ih 2020. godine.

Fra Jozo Župić

Slika Knin s desne strane hotel Grand a s lijeve šivar odijela
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh