ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Fra Jozo Župić: Nastup Josipa Kuletina uz igrokaz ´Božje siroče´

Autor/ica
Objavljeno: 19 studenoga, 2020
kuletin

Moram priznati da mi nije poznat igrokaz ´Božje siroče´. Bit će mi drago ako postoji netko tko bi znao više o tome reći koju riječ. Meni je ipak znakovit datum izvođenja toga igrokaza od Katoličke akcije župe Presvetoga Trojstva u Karlovcu.  Izabran je datum 17. listopada 1943. u Karlovcu.

Znamo da toga dana Crkva slavi sv. Ignacija Antiohijskog. On se rodio sredinom prvog stoljeća, vjerojatno u Siriji. Bio je treći po redu biskup u Antiohiji. U to vrijeme kršćani su progonjeni od rimske vlasti.  Ignacije je najprije trpio progonstvo od cara Domicijana.

Kad je umro Domicijan, progonstvo je nastavio car Trajan. Za vrijeme toga progonstva između 110. i 115. godine pozvan je na odgovornost zbog kršćanske vjere i antiohijski biskup Ignacije.

Prije nego će doći do Rima gdje je bio bačen pred divlje zvijeri koje ga pred očima svjetine rastrgaše, Ignacije je iz Smirne napisao pismo i rimskoj kršćanskoj zajednici u kojemu između ostaloga piše: “Pišem svim Crkvama i poručujem svima da rado umirem za Boga ako me vi ne spriječite.

Pozivam vas da mi ne iskazujete svoju naklonost u nezgodan čas. Pustite me da budem hrana zvijerima, po kojima mogu susresti Boga. Božje sam žito i zubi me zvjeri melju da postanem čisti kruh Kristov…”

Tom prigodom također su izvedeni Kuletinovi Dalmatinski biseri br. 3 i Fosić-Kuletin, Kristu Kralju,  himna. Pjevao je zbor učiteljske škole uz pratnju orkestra posadne glazbe. Orkestrom je ravnao Sinjanin  Josip Kuletin, nadporučnik koji će nažalost biti ubijen od OZNE 1945. godine.

Glede prezimena Fosić, riječ je o s. Mariji Tarziciji Fosić, sestri milosrdnici koja je rođena 7. listopada 1895. u Molvama u Podravini, i pripadala je Provinciji Bezgrešnog Začeća BDM u Zagrebu. Najprije je učila glasovir, a zatim violinu i orgulje kod s. Cecilijane Kobal, a potom orgulje i kompoziciju kod Franje Dugana starijeg te solo-pjevanje kod Nade Eder-Bertić. 1924. godine diplomirala je na Muzičkoj akademiji na današnjem VIII. odjelu kao profesorica glazbe za srednju školu. Umrla je u Osijeku 11. studenoga 1958. godine.

Pjesma Isuse Kralju ima četiri kitice a prva kitica glasi:

“Isuse Kralju, Isuse slavo!

Vječna ti hvala beskrajna čast.

Nebo je tvoje prijestolje divno,

svemirom tvoja stere se vlast.

Slava ti, Kralju, slava ti, Bože,

pred tobom sve je pepeo, prah.

Dokle smo tvoji tko nam što može,

ti si nam nada , ljubav i strah.

Ti si nam nada, ljubav i strah.”

Tu pjesmu kao i druge pjesme posvećene Kristu Kralju vjernici će pjevati na zadnju nedjelju crkvene godine, 22. studenoga 2020., nedjelju Isusa Krista-Kralja svega stvorenja.

Fra Jozo Župić

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh