mel

Fra Jozo Župić o izvođenju djela sinjskog skladatelja u Novoj Gradiški

Autor/ica
Objavljeno: 21 veljače, 2024
JOSIP KULETIN

Tekst: fra Jozo Župić; Foto: Screenshot

Internet može biti dragocjeno sredstvo ako se pametno njime služimo. Meni je pomogao da stupim u kontakt s mnogim puhačkim orkestrima, njihovim voditeljima, dirigentima, da saznam nešto o njihovu djelovanju i da ih mogu pitati koliko su upoznati s našim pokojnim kompozitorom i dirigentom, Sinjaninom Josipom Kuletinom i koliko su im poznate neke od njegovih koračnica i jesu li ih izvodili na koncertima na kojima su sudjelovali. Tako sam pročitao da je 2023. bila 44. Smotra saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje. Budući da je na toj smotri svirana koračnica ‘Kroz splitske kale´ Josipa Kuletina, odlučio sam se javiti Gradskoj glazbi Nova Gradiška.

Prije toga sam na Internetu pročitao da je Gradska glazba osnovana 21. prosinca 1873. godine na godišnjoj skupštini DVD-a Nova Gradiška, ali i prije uvođenja civilne vlasti na ovom području je djelovala glazba. Zlatne godine Gradske glazbe su počele 15. siječnja 1914. god., kada stručnim voditeljem Glazbe u Novoj Gradišci postaje Vaclav Jirsa. Ubrzo je taj grad dobio još dva glazbena društva: Hrvatski Sokol i Hrvatsku glazbu, a kapelnik u sva tri orkestra bio je Ivan Prohaska. Kroz internu školu koju vode kapelnici, obučavaju se novi glazbenici, a tek od 2010. god. ubiru se plodovi glazbene škole za puhače. Budući da je ovaj orkestar velikom većinom bez glazbene naobrazbe, repertoar je prilagođen glazbenicima, te ovdje sviraju što i u privatnom životu slušaju. Od 2004. god. kapelnik Gradske glazbe Nova Gradiška je Goran Franić. Glazba održava 30-ak javnih nastupa i koncerata diljem Hrvatske i u inozemstvu. Današnji glazbenici nastavljaju tradiciju svojih prethodnika, a u želji da Gradska Glazba Nova Gradiška bude i ostane prepoznatljiv simbol svoga grada.

Toj sam se Glazbi javio 9. veljače i zamolio ih da mi, ako mogu, jave imaju li na svome repertoaru Josipa Kuletina i njegovu koračnicu ‘Kroz splitske kale’. Danas, 21. veljače, dobih odgovor Gradske glazbe Nova Gradiška. Čitam:

‘Poštovani, ispričavam se što prije nismo odgovorili. Gradska glazba koračnice Kroz Splitske kale i Pozdrav s Jadrana svira oduvijek, znači oduvijek su u repertoaru, a svirali smo ih u svim prigodama kako za vrijeme bivše države tako i sada. Zajednički nastup sa smotre možete pogledati na ovom linku.’

Zahvalan sam Gradskoj glazbi Nova Gradiška koja nam omogućuje čuti koračnicu Josipa Kuletina u njihovom gradu. Dragi Sinjani, budimo ponosni na našega Josipa Kuletina.

ferata@ferata.hr
0997370409