ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Fra Jozo Župić: Odjeci na Kuletinovu koračnicu ´Kroz Splitske kale´

Autor/ica
Objavljeno: 4 ožujka, 2021

 

kuletin note

Ovih dana osjećao sam se kao tragači zlata koji satima stoje u rijeci i vraćaju se svojim kućama radosni što su prosijali mala zrnca zlata. Isplatilo se. Nisam bio u rijeci, nego sam preko Interneta pronašao da se Josip Kuletin ne izvodi samo u Sinju, ili u Hrvatskoj, nego i u drugim državama.

Tako sam otkrio da Kuletinovu koračnicu ´Kroz Splitske kale´ zajednički izvode Orkestar policije Srbije i Delavska godba Trbovlje. Dirigent je potpukovnik Orkestra garde vojske Srbije, Aleksandar Đurov. Koncert je izveden ispred Centra za kulturu u Caribrodu prigodom Drugog međunarodnog festivala duvačkih (puhačkih) orkestara. Prigodom praznika mimoze – 50 godina cvjetnog festivala u Herceg Novom nastupilo je više puhačkih orkestara i svirali su koračnicu ´Kroz Splitske kale´. Glazba veterana Štajerske u svom programu na prvom mjestu imala je koračnicu ´Kroz Splitske kale´. To me je ponukalo da se javim spomenutim orkestrima i čujem njihovo mišljenje o Josipu Kuletinu i njegovoj koračnici ´Kroz Splitske kale´.

Dirigent Ervin Hartman iz Maribora piše:
“Moj prijatelj i predsjednik veteranske glazbe Branko Smrtnik mi je posredovao vaš e-mail u svezi sa kompozitorom Kuletinom. Iskreno govoreći o njemu nisam imao nikakvih saznanja. Kompozicija KROZ SPLITSKE KALE je jedna od veoma priljubljenih skladbi koju izvodimo od početka djelovanja našega sastava (2002.). Od kada pamtim kompozicija je u pismohrani Pihalnega orkestra (Duhačkog orkestra) Pošta Maribor. U orkestru sam dirigent pedeset i dvije godine i stvarno ne znam kada je koračnica dospjela u arhiv. Ništa više o tome ne mogu reći. Koračnica ima klasičnu strukturu i oplemenjena je dalmatinskim melosom te je izvođači i slušateljstvo uvijek lijepo doživljavaju. Lijep Vam pozdrav iz Maribora i puno uspjeha u vašem istraživanju.” Ervin Hartman

Iz Herceg Novog piše mi dirigent Mjesne muzike Đenović, gosp. Aleksandar Đorđević:
“Što se tiče Vašeg pitanja o kompozitoru, odnosno autoru koračnice ´Kroz Splitske kale´ naravno da znamo ko je kompozitor, ali isto tako znamo kontroverzu iza tog imena. Naime, radi se o nekadašnjem dirigentu i učitelju Josipu Kuletinu. U pitanju je ličnost koja je autor nekoliko sjajnih muzičkih radova, između ostalog izdvaja se opereta ´Kanarinac je krivac´ i pomenuta koračnica. Ponešto od tih informacija znamo iz predanja i priča nekih starijih muzičara, ali i drugih kolega muzičara i dirigenata iz susjednih država, a ponešto smo sami pronašli, tokom pripremanja koračnica za nove marš-knjižice.
Kontoverze iza Josipa Kuletina nastaju zbog vremena u kom je on stvarao kao i državi i pokretu kom je, bar nominalno, pripadao. Stvarajući u Karlovcu, u periodu NDH, dirigujući tadašnjim vojnim orkestrom, definitivno je novoj budućoj vlasti bio jedan od onih koji se nisu mogli uklopiti u tadašnju novu realnost, nastalu nakon 1945. godine. I navodno, kontroverzan je njegov nestanak u tom periodu. Da li je on stvarno pripadao i poštovao tekovine NDH i ustaškog pokreta, te mu je zbog toga suđeno, mi to ne znamo. Ono što znamo, jeste da je ostavio iza sebe sjajan marš koji se ni na koji način ne može dovesti u vezu, ni podvesti pod bilo čim što danas ima negativnu konotaciju u široj javnosti, po našem mišljenju. Marš je baziran na primorskim, dalmatinskim melodijama i melosu, i kao takav, blizak nam je, s obzirom da smo dio Boke kotorske, koja je tokom istorije bila antropološki i sociološki bliska Dalmaciji. To su i razlozi zašto se ta koračnica nalazi u našim marš-knjižicama i zašto je izvodimo, uz mnoge druge….” Veliki pozdrav Aleksandar Đorđević.

I dok ovaj tekst privodim kraju stiže mi pismo njemačkog muzikologa iz grada Weida što ga je poslao na Franjevački provincijalat Presvetoga Otkupitelja, dakle u središte moje provincije, a iz provincijalata su mi proslijedili to pismo na engleskom jeziku, a ono glasi:
“Poštovana Gospodo i Dame! Želio bih kupiti knjigu Joze Župića “Josip Kuletin – hrvatski intelektualac, skladatelj, rodoljub i mučenik”, ali nisam naišao na nijednu knjižaru gdje bih je mogao kupiti. Možete li mi molim vas poslati primjerak. Recite mi na koji način bih vam platio i koliko knjiga i poštarina koštaju. Imate li možda u zalihi i druge knjige koje se tiču hrvatskih opera ili opereta ili kazališnih komada? Ja sam muzikolog koji radi na sveobuhvatnoj enciklopediji opereta u kojoj želim objaviti operete iz svih zemalja. Jedan volumen enciklopedije je posvećen posebno operetama iz Istočne Europe. Još uvijek tražim potpune partiture.” Daniel Hirschel

Poslao sam mu i Kuletinov životopis i Kuletinove note Sinjski alkari i druge skladbe na dar. Neka Kuletin zaživi i u Njemačkoj! I šire!

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh