miro bulj
hdz banner
sdp

Fra Jozo Župić: Oslobođenje i obrana Sinja

Autor/ica
Objavljeno: 30 rujna, 2014
opsada_sinja

Oslobođenje i obrana Sinja

Pročitao sam na portalu  Ferate od 29. rujna 2014., da je povodom 300. obljetnice čudesne obrane Sinja 1715., koja će se obilježiti iduće godine, pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, održan jučer, tj. 28. rujna, u Alkarskim dvorima, prvi sastanak Počasnoga odbora za proslavu obljetnice.

U svojim razmišljanjima o Sinju vratit ću se i na tu obranu, a danas bih spomenuo oslobođenje Sinja koje se dogodilo 1686. godine.  Sinj je bio pod turskom vlašću od 1513. do 1686. godine. U više navrata pokušavalo se osloboditi Sinj. I, nakon više pokušaja to je uspjelo u godini 1686. A, evo kako je oslobođen Sinj iz turskih ruku: “Novi opći  providur Girolamo Cornaro okuplja  u Solinu vojsku od 2.000 plaćenika, 1.000 ljudi s galija, oko 600 plaćenika konjanika i 3.000 krajišnika. Imali su 12 topova, 4 mužara (prangije) i dovoljno streljiva. Stigavši pod Sinj glavni logor podigli su blizu današnjih Vučkovića kuća. Turci su se oglušili na Cornarov zahtjev za predajom tvrđave, pa je 25. rujna 1686. započeo napad. Četiri dana trajala je topnička paljba po zidinama, kroz čije razvaline 28. rujna oko 20,00 sati započinje proboj u unutrašnjost tvrđave. Nakon tri sata žestoke borbe otpor Turaka bio je skršen i naposljetku su se predali. Venecija je tako stekla Sinjsku tvrđavu zahvaljujući ponajprije junaštvu hrvatskih sinova”. (M.Vrgoč, Sinj pregled povijesti grada Sinja, Sinj 2009.str. 69.)
Isti autor piše na str. 71., da su Turci ponovno pokušali zauzeti Sinj u travnju 1687., predvođeni bosanskim Mahmed-pašom Atlagićem, podrijetlom iz Cetine koji je predvodio 13.000  pješaka i 4.500 konjanika. Makar su gađali topovima s podno položaja Nebesa, nisu uspjeli, jer su branitelji, njih oko 500 izdržali sve napade “sačekavši pomoć općeg providura Cornara i krajišnika. Turci su se pred njima razbježali preko razlivene Cetine”.

Ta oslobođenja od Turaka nisu zaboravljena. Trebalo ih je dostojanstveno proslaviti. I, kao što se sada spremamo za proslavu 300. obljetnice nakon obrane od Turaka 1715. godine, tako se u Sinju slavila svečano 200. obljetnica oslobođenja od Turaka. Uz oslobođenje od Turaka slavilo se doseljenje Cetinskog puka iz Bosne i Hercegovine u ove opustošene krajeve, zatim prijenos čudotvorne Gospine slike iz Rame u Dalmaciju i utemeljenje franjevačkog samostana pod Kamičkom. O toj obljetnici pisao je prof. Don Mate Nakić u Narodnom Listu 24. kolovoza 1887. pod naslovom “Utisak sinjskog slavlja”. U svojoj poniznosti člankopisac priznaje da se uhvatio pera, ali da ne zna odakle bi počeo nizati slike i prizore koje je vidio, pa kaže, da mu se događa kao čovjeku koji “zadje u bašću punu ruža najplemenitijih, da ubere i skiti vienac; pa gledajuć kako je jedna ljepša od druge, maši se ove pa je pusti, jer ugleda onu ljepšu, te opet treće i četvrte i stotine njih, dok se napokon nadje uvrh bašće, a nije još ubrao nijedne, probirući ljepšu od ljepše. I tako mi vrieme proleti, a još ništa neskitio niti opisao”.
Iz poduljega članka izdvajam ove riječi: “Sinjsko slavlje prošlih dana, to je bilo nešto, čemu nije naći  táka, nevelju igdje u narodu hrvatskomu, nego ni u deset drugih kraljevinah. A tko želi imati o njemu podpuni pojam, neka čeka sto godinâ, kad se bude opet slavila tristogodišnja uspomena historičnih onih čina”. Cijeli tekst donesen je u knjizi Fra Ivana Markovića, Sinj i njegovo slavlje 1887. u reprint izdanju  1998.  na str. 113-116. U istoj knjizi doneseni su i poetički sastavci za Sinjsku dvjestogodišnjicu.

Završio bih riječima dvojice pjesnika:  O. J. Paića i F.I.T.

Zdravo Sinju, izbor cviete
Tog cetinskog djulistana!
U zanosu k tebi lete
Hrvaćani sa svih strana,
Da se dive Godovnomu,
Veličajnom slavju tvomu. (O.J.Paić)

Zvizda tvoja, Gospa tvoja,
Tebe vodi, tebe nosi,
Kad je mira, kad je boja

Za te moli, za te prosi:
Od tud Sinju tebi glasa,
Bolnu srdcu odtud spasa. (F.I.T.)

Fra Jozo Župić

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh