HEP Hrvatska

Fra Jozo Župić: Po kazni u Štip

Autor/ica
Objavljeno: 8 rujna, 2020
jk

Istaknuti franjevac i autor nekoliko knjiga, Sinjanin fra Jozo Župić dostavio nam je još jedan tekst, a ovoga puta piše o gradu Štip u koji je po kazni iz Knina prebačen Josip Kuletin. Tekst prenosimo u cijelosti:

U gimnaziji sam učio latinski jezik. Jednom zgodom naš profesor latinskoga jezika postavi nam pitanje: “Znadete li što znači riječ štip?” Mi smo čuli za grad Štip u Makedoniji koja danas nosi ime Sjeverna Makedonija, ali značenje riječ štip nismo znali. Onda nam je profesor dao svoje tumačenje: “Šuti, trpi i pamti”. To znači riječ štip. Tada ni slutio nisam da ću se još jednom pozabaviti s riječju štip. Danas tu riječ povezujem s gradom Štipom i našim Josipom Kuletinom koji je po kazni iz Knina prebačen u Štip. A zbog čega je kažnjen? Zato jer je na jednoj priredbi svirao hrvatsku himnu. U Kninu je djelovao kao vojni kapelnik Kraljevine Jugoslavije od 1937.-1939.
I tako se naš Josip našao u Štipu, u ogromnoj kasarni od koje je vojska Makedonije danas od toga kompleksa napravila dvije kasarne: “Jane Sandanski” i “Ilinden”.
O samom Štipu pročitah u Hrvatskoj enciklopediji mrežnog izdanja i saznadoh da je Štip grad u uskoj dolini Bregalnice kod utoka rijeke Otinje. Razvio se kao gospodarsko središte većega dijela Ovčega polja, doline donje Bregalnice i južnoga dijela Kočanske kotline.
Godine 2016. imao je oko 45000 stanovnika.
Danas u Štipu djeluje Zajednica Hrvata koja nosi ime Libertas. A ta riječ znači sloboda. Makar je naš Josip Kuletin bio prebačen po kazni u Štip on je u duši bio slobodan, stvaralački rapoložen i nije gasio svoj glazbeni talent dobiven od Boga. Na jednoj fotografiji iz Štipa vidimo Josipa kako slavi Božić sa svojom obitelji i prijateljima. Na zidu visi slika njegovoga sina Josipa koji je u drugoj godini života umro od meningitisa.
Sačuvan nam je njegov zapis iz Štipa kao i fotografija s orkestrom ulicama grada Štipa s datumom 6. I. 1941. Budući da u njegovom zapisu ne stoji godina, po fotografiji zaključujem da je toga datuma izveden koncert. U zapisu piše:
“Veliki uspjeh vojnog orkestra u Štipu. U prepunoj dvorani Sokolskog doma održan je veliki koncert orkestra vojne muzike 23. p.p. pod ravnanjem kapelnika gosp. Josipa Kuletin. Izvedena su djela svjetskih majstora Rossinia, Schuberta, Dvoržaka, Griega kao i Kuletinova “Dalmatinska rapsodija”.
Građa za rapsodiju nastala je iz pučkog dalmatinskog melosa. Autor je vrlo lijepo ocrtao dalmatinsko primorje i kršnu zagoru iznoseći sve orkestralne efekte. Kuletin se pokazao kao odličan dirigent, a njegovo umjetničko prirodno znanje istaklo se u savršenoj interpretaciji ovih djela, i vrlo ljepom dotjeranom orkestru. (Na ovog mladog kapelnika treba obratiti pažnju, jer se u njemu osjeća ona bogomdana žica, podjednako dirigentska i kompozitorska).
Za orkestar treba kazati da je bio na visini, te je s lakoćom ispunio zadaću. Osobito mu treba priznati savršeni dinamizam.
Orkanski aplauz općinstva bio je dokaz zahvalnosti na pruženom užitku ove umjetničke priredbe. Za Štip je ovo jedan događaj, kojeg će se dugo sjećati.
J.K.”
Vratimo se na početak, riječi štip i njenom značenju. Po toj riječi Josip Kuletin je šutio, trpio i pamtio što su mu sve učinili, ali se nije predao i doživio je raspad Kraljevine Jugoslavije, te je u jednom intervjuu od 19. 3. 1945. godine izjavio: “Punih 29 dana probijao sam se do Zagreba i tu sam pun sreće proživio prve dane učvršćivanja i izgradnje naše drage Nezavisne države Hrvatske.”

Fra Jozo Župić

jk bozic

 

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh