tommy
vrlika
utd banner
Diskonti Toni
baner donlic
božo
Banner CORE HIT RADIO

Fra Jozo Župić: ‘Pusti Kuletina na miru!’

Autor/ica
Objavljeno: 29 travnja, 2022

Njonjo, Njonjo i Mar, Mar, zanimljiv su par. Kad god pišem o Josipu Kuletinu, evo njih kao iz paštete. Možda im je to zanimanje, pratiti, uhoditi, javiti se i podbosti. Mislim da nisu tako zli, ali ih u duši uvijek nešto smeta. Volio bih znati njihovo pravo ime i prezime, jer znamo da se u Sinju i Cetinskom kraju razlikuju mentaliteti ljudi. Jedni su eksplozivni, drugi, dobre ćudi, treći opet pomirljivi, a ima i onih koji bi te razapeli. Ništa novo. Isusa su razapeli na križ. A on je rekao: ‘Ako su mene progonili i vas će progoniti. Ako su mene mrzili i vas će zamrziti’. Ja nikoga ne mrzim, pa ni Njonju, ni Mar.

Njonjo se čak javlja kao neki najveći obožavatelj. Samo ne znam koga ili što obožava. Neke njegove riječi ne želim ponavljati, jer ću upasti u napast da ljudi o meni počnu negativno misliti. Svakako ću spomenuti njegovo zadnje javljanje u kojemu piše: ‘Čini mi se da će fra Jozo duže pisati o Kuletinu nego je on živio’. Moram odgovoriti da mi je žao, da Kuletin nije dugo živio. Bilo mu je tek 39 godina kad ga je OZNA prebrisala iz knjige živih, ali je upisan u knjigu života kod Boga.

Sad će mi možda opet poručiti Mar: ‘Ajde fra Jozo ne mlati praznu slamu. Kuletin je prominio sve zastave i boje. Dosadio si više i bogu i čoviku’. Ili ‘Ajde fra Jozo krst na se. Pusti više Kuletina na miru’. Točno sam citirao Mar koji se ili koja se javlja malim slovom bog.

Za Mar bih ispričao jednu zanimljivu crticu.

Došla starija gospođa kod liječnika. Na ruci je nosila zanimljivu narukvicu. Ta je narukvica imala devet dječjih zubi. Upitao liječnik gospođu, što bi značila ta narukvica.

Gospođa mu onda stade govoriti: ‘Imala sam devetoro djece. Svi su umrli u plinskoj dvorani u Trećem Reichu. Ono što sam mogla spasiti to su dječji zubi. Ovaj zub pripada Esteri, ovaj Davidu, ovaj Juditi itd….’

Onda će liječnik: ‘Kako možete živjeti s takvom narukvicom?’

Odgovori gospođa: ‘Bila sam pred izborom, ili očajavati ili životu dati smisao. Našla sam ga u ljubavi. Danas sam voditeljica jednoga sirotišta u Jeruzalemu.’

To je tako. Najgorča nevolja, kroz koju je prošla i Isusova majka pod križem, može postati najdublja snaga u ljubavi koja mobilizira čovjeka, tako da njegov životni plan uspije.

I za kraj. Mar bi htio, ili htjela da pustim Kuletina na miru, ali Kuletin ne da meni mira. On preko mene govori kao što čitamo u knjizi Postanka: ‘Potom Jahve zapita Kajina: ‘Gdje ti je brat Abel?’ ‘Ne znam’, odgovori. ‘Zar sam ja čuvar brata svoga?’ Jahve nastavi: ‘Što si učnio? Slušaj! Krv brata tvoga iz zemlje k meni viče’.

Završit ću utješnim riječima sv. Petra iz Djela apostolskih: ‘Izraelci, čujte ove riječi: Isusa Nazarećanina, čovjeka kojega Bog pred vama potvrdi silnim djelima, čudesima i znamenjima koja, kao što znate, po njemu učini među vama – njega, predana po odlučenu naumu i promislu Božjem, po rukama bezakonika razapeste i pogubiste. Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime ovlada.’ (Dj 2,22-24)

Josip Kuletin je kod Boga i neka Gradska glazba Sinj radosno svira njegove koračnice, a sinjski alkari neka uz taktove Kuletinove koračnice ‘Sinjski alkari’ pogađaju u ‘sridu!’

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh