ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Fra Jozo Župić: Sinjski meteorolog u Beogradu

Autor/ica
Objavljeno: 23 ožujka, 2021
kuletin

Ispod Visoke se nalaze vinogradi Župića i onih s Radošića kao i onih iz Gorućice. Odlazio sam u vinograd kao dječak. Maštao o velikoj planini Visokoj. Poslije sam se  u sjemeništu sa svojim kolegama i s našim prefektom fra Gabrom Nikolićem penjao na sami vrh Visoke, sve do križa. Nad Visokom su često kružile jedrilice.

Ovih dana sam pronašao tekst na devet stranica što ga je napisao Boris Kožuh u Splitu 2014. godine. Tekst nosi naslov Jedrenje na padini. Podnaslovi su: pravila prometa na padini, jedrenje na Visokoj, preskok na Svilaju i jedrenje na Kamešnici.

Spominjući Visoku na četvrtoj i petoj stranici autor piše da se na Visokoj jedri po buri, da jedrenje na Visokoj pruža sigurnost, da je vrlo  jednostavno i u svakom trenutku vidimo aerodrom. Dužinom čitave Visoke možemo jedriti na visini 400 metara. Ako bura prestane, tada se bez čeonog vjetra sa svake točke opisanog područja možemo vratiti na aerodrom. A ako bura stalno puše, tada se sa svake točke Visoke možemo vratiti do križa, ne gubeći ništa od onih 400 metara. Za učenike na jedrenju je visina povratka na aerodrom bar 500 metara.

O Visokoj je pisala i moja školska kolegica Ljubica Šego u svojoj knjizi Zlatnom krunom okrunjena.

Kad se Ljubica popela do križa onda je napisala:

pod križom velikin svetin sidin
ondolen misto vidin cilo
i polje sinjsko
i Cetinu riku
i Kamišnicu
i Zagoru ljutu
i more sinje vidin
i ka da mi je
cili svit na dlanu
brez riči ostajen

A ja napuštam Visoku i u mislima idem sve do Beograda. Reći ćete: šta ćeš u Beogradu? Moj odgovor je: tražim Sinjane u Beogradu. Jedan od njih je Ante Kuletin, sin Ivana Kuletina, brata Josipa Kuletina. Prošli smo put donijeli u FERATI fotografije trojice braće Ivana, Josipa i Kažimira. A sad evo i Ivanova sina. Pronašli smo i njegovu fotografiju i fotografiju njegove majke, Sinjanke Marije Zec Tenžera, kćerke Ivana pok. Petra i Didović Ivke. Marija je rođena 12. VII. 1899. u Sinju, a udala se za Ivana Kuletina 12. II. 1923. u Sinju.

kuletin

Njihov sin Ante rodio se u Trebinju, jer mu je otac Ivan bio stalno na putovanju kao vojni muzičar. I Ante je  odlučio poći studirati u Beograd.

Tako sam pronašao da je Borivoje  Dobrilović s Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu-Meteorološki zavod,  napisao 1964. godine raspravu pod naslovom ´O razvoju meteorologije u Srbiji´.

U svom predgovoru od 25. kolovoza 1964. piše da će se u siječnju 1965. navršiti osamdeset i pet godina od osnivanja Katedre za astronomiju i meteorologiju na Velikoj školi u Beogradu. On također u predgovoru spominje da se u listopadu iste  godine navršava osamdeset godina od izbora i postavljanja Milana Nedeljkovića za prvog nastavnika astronomije i meteorologije na Velikoj školi, i stvarnog početka rada Katedre.

Želeći obilježiti te dvije godišnjice pokušao je u svom radu prikazati djelatnost Katedre i njen doprinos razvoju meteorologije u Srbiji u proteklih osamdeset godina.

Iz njegove rasprave saznajemo da su se meteorologija i astronomija izgrađivale dugi niz godina na istoj katedri. Tako on u svojoj raspravi govori i o razvoju meteorologije i o razvoju astronomije.

Raspravu sam prelistao i pronašao na str. 41/42. crticu o Anti Kuletinu. Tu piše: “Od uvođenja postdiplomskog studija školske godine 1958/59. i trećeg stepena nastave 1960/61, dvogodišnje postdiplomske studije završila su dva studenta: Dimitrijevski Vitomir, oktobra 1960., i Kuletin Ante 1961. aprila meseca. Kuletin je decembra 1963. odbranio svoj magistarski rad i prvi stekao titulu magistra meteorologije”.

Antu nalazimo i u knjizi koja nosi naslov Vazduhoplovno jedriličarstvo. U toj knjizi pišu Čedomir Jonić, Mladen Berković, Ante Kuletin, Dejan Gajić, Zdravko Gabrijel i Srđa Basarić. Ante Kuletin piše na temu Opšta jedriličarska meteorologija.

Ante se oženio s Olgom Brezinom i imao je dva sina Ivana i Igora. Ivan ima djecu Irenu i Vanju, a Igor nema djece. Ivan je arhitekt kao i njegov kćer Irena.

Dopisujući se s dr. Irenom Kuletin Ćulafić čiji je djed Ante Kuletin, u jednom pismu mi piše kako se uz njezinog djeda pojavljuju imena Antun, Anton, Ante. Sva se ta imena pojavljuju različito na njegovim dokumentima, na svjedodžbama iz osnovne škole gdje je upisan kao Anton, pa na diplomi matematičkog fakulteta gdje je upisan kao Ante, a potom na putovnici gdje je upisan kao Antun. I nastavlja dr. Irena: “Bilo kako bilo moj deda nosio je ime svog dede kovača i ceo život je bio ponosan na svog dedu. To je nešto najupečatljivije što sam zapamtila iz njegovih priča. Moj deda meteorolog, jako je voleo umetnost. Divno je slikao i imao je smisla za pisanu reč. Kamen je obrađivao golim rukama kao što je njegov deda kovao gvožđe, a Josip je kovački zanat pretočio u onu najsuptilniju i najuzvišeniju muziku kovanja nota koje su ostavile njegovo ime da trepti u zvezdama na nebu koje sve nas natkriljuje.”

kuletin

I tako malo po malo, približujući se simpoziju o Josipu Kuletinu, otkrivamo sve više i više detalja vezanih  za obitelj Kuletin iz Sinja. Poput jedrilica nad Visokom i mi kružimo sad na višoj, sad na nižoj visini i s tih visina otkrivamo nova područja u kojima ne otkrivamo samo imena, nego i značenje tih imena za hrvatsku povijest koja se rađala u Sinju, a nastavljala na raznim paralelama i meridijanima ove naše kugle zemaljske kojom plovimo zajedno s jedrilicama.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh