Fra Jozo Župić: ´Veseli mornari´ na simpoziju u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 1 svibnja, 2021

jk
Pjesnik Josip Pupačić bio mi je posebno drag po svojim pjesmama. Njegova pjesma MORE tako je impresivna da čovjek koji i nije bio na moru doživljava more kao da se evo sad nalazi pred njim i sluša more, a more sluša njega, jedno drugom kažu dobro jutro, gleda more kako se smije, penje, i kako ga more zagrli oko vrata, kako skupa sjede na žalu vrh brijega i smiju se smiju moru.

Ovih sam dana na YouTube slušao prekrasnu pjesmu MORNARI koju je pjevao Dječji zbor Srdelice na Međunarodnom glazbenom festivalu Kukuriček u Đurđevcu. U toj pjesmi posebno mi se svidio stih:

‘Mi smo mornari najljepšega mora
u srcu su nam jarboli sunčevih zora.’

O mornarima je maštao i naš Josip Kuletin. Znamo da mu je brat Kažimir služio u ratnoj mornarici. Imamo fotografije gdje se susretao sa svojim bratom u Splitu. Sigurno su jedan drugom puno toga pričali. Na kraju je Josip zavolio mornare pa im je skladao i koračnicu ´Veseli mornari´.

U njegovoj ostavštini pronađenoj u Karlovcu, među skladbama koje su se izvodile u Karlovcu 1942. i 1943. godine, zapisano je da je 12. IX. 1943. godine održan promenadni koncert. Izvedeni su Kuletinovi ´Veseli mornari´ (praizvedba). Dirigirao je Josip Kuletin. U biblioteci muzike garnizona Ljubljana, pod signaturom 3-44, Red. br. inventara knjiga 17-168, nalazimo ´Vesele mornare´ Josipa Kuletina i pečat Vojne muzike Jugoslovenske armije za dionicu Klarinet ES.

jk

Znači, Kuletin je bio prihvaćen glede njegovih nota, ali u javnosti se o njemu nije smjelo govoriti.

Pronašli smo i fotografiju na kojoj vidimo Josipa Kuletina u maloj barci na moru. Šteta što nema godine kad je nastala ta fotografija. Na fotografiji je Josip odmah do gospodina koji u ruci drži veslo.

O njegovim koračnicama: Kroz Splitske kale, Veseli mornari i Dalmatinski biseri, koje se nalaze u tiskanoj knjizi ´Sinjski alkari i druge skladbe´, na simpoziju u Sinju, 17. 6. 2021. govorit će dr. sc. Vito Balić, muzikolog, sveučilišni profesor teorijskih glazbenih predmeta na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Zastupljen je u više strukovnih udruženja poput Hrvatske glazbene unije, Hrvatskog muzikološkog društva, Splitskog filharmonijskog društva u kojima je dao svoj profesionalni obol. Među ostalim je dugogodišnji član Matice Hrvatske. Vodio je različite glazbene sastave.

U svom dopisu mi piše: “Pogledao sam skladbe koje ste mi naveli: Kroz splitske kale, Dalmatinski biseri 1, 2 i 3 i Veseli mornari. To su sve potpuriji (kompilacije, on ih zove po turski “karišik”), nizovi obrada dalmatinskih pučkih i zabavnih pjesama. Načinom obrade ove skladbe ostaju u prostoru zabavne glazbe, odnosno u funkciji koju su imali tadašnji vojni orkestri… Mogu se uočiti razina glazbenog umijeća koja je bila potrebna za njihovu obradu i instrumentaciju, zatim razina izvođačkog umijeća orkestara koje je Kuletin vodio (a to je, uz sadržajni moment, vjerojatno i važan razlog tolikom broju njegovih obrada za sastav koji je vodio), kao i svojevrsni razvoj kulture zabavne glazbe. U tom smislu bih mogao koncipirati rad.”

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh