ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Fra Jozo Župić: Vjenčanje Josipa Kuletina

Autor/ica
Objavljeno: 1 veljače, 2021
svatovi foto

Ono što čovjek doživi u djetinjstvu ostaje zabilježeno u njegovoj duši. Mnoge uspomene vraćaju nas u rodni kraj, u kuću u kojoj smo se rodili, u susjedstvo koje nas je okruživalo, običajima koji su se odigravali pred naši očima. Jedan od tih običaja bili su i svatovi u našemu selu.

I sad mi je pred očima jabuka koju je mlada bacala preko kuće a mi djeca u vrtu trčali i hvatali tu jabuku. I sad vidim barjak i na njemu kokoš i bičve. Čujem pjesmu svatova, rzanje konja koji su na karu dovezli te svatove. Vidim cijelo selo okupljeno i čujem pljesak upućen mladencima. Svi su u narodnim nošnjama. Mlada ljubi prag kuće. Roditelji mladoženje dijele blagoslov. Ljudi nazdravljaju. Domijana s vinom kruži. Ori se pjesma. Sveopće veselje.

Veseli roditelji. Veseli mladenci. Veselo selo. I životinje su toga dana bile radosne. Krave su mukale. Ovce blejale. Tako se to meni usjeklo u sjećanje.

Vjenčanje Josipa Kuletina nije se dogodilo u Sinju, nego u Požegi. Njegova zaručnica Emerika Lednicky koju je on zvao Mirom, rođena je u Požegi, pa je i vjenčanje bilo u Požegi. Iz Sinja na vjenčanje došla je samo Josipova majka Marija. Nije tada bilo lako putovati. Velika udaljenost. Troškovi. Ne zaboravimo da je Josipova majka rodila jedanaestero djece: tri sina i osam kćeri. Vjenčanje je obavljeno u rimokatoličkoj crkvi sv. Terezije Avilske. To je današnja katedrala u Požegi. Vjenčao ih je kapelan A. Ivezić. Svjedoci ili kumovi kod vjenčanja bili su Josip Pal, kum Josipa Kuleina i Rudolf Andy, kum Emerike Lednicky. Vjenčanje se dogodilo 9. travnja 1928. godine. Imamo i podatke kako su se zvali roditelji Emerike. To su Josip Lednicky i majka Klementina r. Maruška.

Zahvalan sam gospođi Sandri Herceg koja mi je poslala ove podatke koji su upisani u matici vjenčanih “župe Požega” za navedenu godinu koja se nalazi u matičnom uredu Požega. Nedavno sam čitao da su sve matice vraćene župi.

Kako je prošlo slavlje vjenčanja? Možda uskoro i to saznamo, jer s Emerikine strane živi obitelj u Požegi kojoj sam pisao, pa možda nešto i saznamo. Bilo kako bilo Josip Kuletin je pred oltarom u crkvi sv. Terezije Avilske izrekao svoj DA svojoj Emeriki i obećao joj vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti i da će je ljubiti i poštovati u sve dane života svoga.

Imamo i sliku nakon vjenčanja. Iza Josipa nalazi se njegova majka Marija. Što se sve odigravalo u njezinoj duši, sam Bog zna!

Fra Jozo Župić

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh