fruhwald
otvorena vrata

Franina riznica (1): Težače sinjske krajine!

Autor/ica
Objavljeno: 28 listopada, 2015
cuvaj_se_tezace_610

Naš sugrađanin FRANO ČOVIĆ, inače sakupljač pisane arhivske građe, dao nam je na uvid i korištenje niz zanimljivih starih dokumenata.

Prvi dokumenti koje objavljujemo prigodno – u tijeku predizborne kampanje – vode nas gotovo stoljeće unatrag, u vrijeme izbora održanih 28. studenoga 1920. godine, na kojima su birani kandidati za Ustavotvornu skupštinu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Riječ je o predizbornom plakatu i letku kojima Demokratska stranka poziva birače da svoje povjerenje daju kandidatu Mirku Tripalu Petrovom.

Sadržaj plakata ‘Težače sinjske krajine!’ i letka ‘Birači! Cetinjani!’ koje možete detaljnije razgledati u fotografijama ispod teksta, ukazuju na određene sličnosti nekadašnjih i ovodobnih izbornih kampanja u kojima se često napada protivničke, a hvali svoje kandidate.

Tako Demokratska stranka plakatom poziva ‘Težake’ da ne glasuju za ‘fratarskog čovika’ Matu Litru, nego za ‘diku naše krajine – okatog, poštenog, čestitog i pametnog’ Mirka Tripala Petrovog.

Političke konkurente optužuje se za koristoljublje, rastrošnost, predizborne manipulacije, neprimjereno bogaćenje, nerad, ratno profiterstvo, izdaju i lažna obećanja.

Istovremeno za vlastitog kandidata tvrdi se kako je radio putove, gradio mostove, uređivao lokve i čatrnje, zidao palače, čuvao puk od nameta, podržavao mir i ljubav, sijao dobro, izgonio zlo i ‘koji će moći da ti isposluje što neće stotinu drugih zajedno’.

Letkom – ‘Birači! Cetinjani!’, Demokrati dodatno pozivaju na potporu njihovom kandidatu Mirku Tripalu, a letak potpisuje više od 150 uglednih Sinjana i Cetinjana.

Sve to nije pomoglo Demokratskoj stranci koja je na  izborima održanim 28. studenoga 2011., u Sinju od ukupno 1117 osvojila 390 glasova, Pučanima je pripalo najviše glasova – 463, a zanimljivo je da su treći bili Komunisti sa 210 glasova.

Tako demokrat Mirko Tripalo Petrov na tim izborima nije izabran u Ustavotvornu Skupštinu, no slast skupštinskog mandata ipak je okusio nekoliko godina kasnije.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh