semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Frano Vučković Beklija pobjednik 58. Čoje

Autor/ica
Objavljeno: 18 kolovoza, 2013
vuckovici_coja1

Foto: Krešimir Tiganj

S velikih osam punata pobjednik 58. Vučkovića dječje Čoje postao je alkarić Frano Vučković Beklija.

Ovaj dječak rođen 2009. godine jedan je od mlađih alkarića, a već je osvojio trofej. Mirno i bez treme pogodio je u prvoj i trećoj trci u sridu, a u drugoj njegovo koplje pogodilo je u dva. Njemu je na koplje crvenu čoju u znak pobjede privezao vojvoda Bumbar, odnosno Mladen Vučković. Osim toga, Beklija i njegov momak Sitni korak dobili su i druge nagrade koje pripadaju pobjednicima.

Beklija je iz stare loze Serdara Vučkovića, iz kuće legendarnog Bože Vučkovića gdje se i dan danas čuva njegova sablja od prije tristo godina.

Nakon što je završila Čoja i mlado i staro slilo se ispred kuće Beklije, sina Anđelka Beke Vučkovića, alkarskog momka velike alke. Dok su mlađi uživali u slasticama i sokovima, poveći broj odraslih častio se uz pršut, sir i dobru kapljicu. Za samo pola sata cijela uža i šira obitelj Beklije našla se na slavlju. Uz roditelje presretni su bili oba dida i bake i ostali. Njegov stric Šulje donedavno je bio dugogodišnji predsjednik Vučkovića alke, a rođak Andrija Maći dugogodišnji vojvoda. Tu je i popularni Mile-Pucak koji je do ove godine 15-godina namještao alku. Prava alkarska loza.

Dok poslužuje drage goste otac Anđelko ne krije zadovoljstvo.

‘Ne znam što bih rekao. Sretan sam i presretan. Ovo mi je draže nego kada sam ja prvi put obuka nošnju alkarskog momka na velikoj Alci. Samo mu je četri i po godine, a već ima trofej. Želja mi je da nastavi tradiciju naših Serdara, poznatih alkara Anđelka, Božidara i Mladena’, kazuje uzbuđeni otac, a nazočni su prokomentirali kako bi mali, kako je krenuo, mogao stopama alkara Ante Zorice koji je u malo trčanja osvojio tri alke.

Uz Vučkoviće pristigli su Bekliji i najdraži s materine strane, koja je također iz poznatog brnaškog prezimena – Marića, a did Stipe nam kazuje kako je umalo Frano odsustao od alke jer ga je na provama pogodila u glavu. No, mali alkarić ipak je odlučio nastupiti i evo Čoju osvojiti. Slavlje i pjesma u čast pobjednika 58. čoje trajala je do kasnih noćnih sati.

Dok se slavilo na vrh sela u kući pobjednika Čoje, na trkalištu je održana trka veterana na kojoj je sudjelovalo 26 starijih alkara, koji su svi odreda bili nekada mali alkarići. Najuspješniji je bio alkar Čežnja, koji je vetransku alku odnio s osam punata.

Subotnja večer u Vučkovića završila je kulturno umjetničkim programom i nastupom Sinjskih mažoretkinja, te kulturno umjetničkih društava Brnaze, Sinj, Glavice i Hrvace. Uz stare napjeve i plesove Cetinskog kraja više stotina gostiju guštalo je u besplatnoj ponudi jela i pića. Bilo je tu znanih i neznanih, a na poziv svog prijatelja Davora Maksa Vučković stigao je i trenerr Alkara Damir Milačić. Brzo se i ovdje miljenik sinjske sportske javnosti našao u središtu pozornosti. Malo koje prošao pored Maksa i njega, a da nije upitao hoće li Alkar i ove godine u ligu za prvaka.

‘Ja sam znao za ovu veliku Alku, ali kada me je Maks nazvao da svratim do njega ni slutio nisam kakva je ovo fešta. Ovo je zaista prekrasno, ovoliko ljudi, organizacija, alkarići, svaka čast’, kazuje nam kratko Milačić.

Danas će se održati 58. Vučkovića dječja alka. Sve je počelo pucanjem mačkula s Gomilice iznad sela i budnicom ulicama Vučkovića. Kod znamenitog koštela sat povjesti održao je spomenuti Davor Vučković-Maks, a nakon toga u crkvici na groblju u Brnazama služena je sveta misa za sve poginule i preminule Vučkoviće kao i za sve one koji počivaju na brnaškom groblju. Nakon mise alkarići su položili vijenac kod spomen obilježja poginulih Brnažana u Domovinskom ratu, te na grob tragično preminulog alkarića Pakana. Kao što je običaj i na Sinjskoj alci, okićena kočija Davora Ivkovića s ađutantom i njegovim momkom obišla je grad, kako bi pozvali sve na današnju 58. Vučkovića alku. Fešta traje cijeli dan. Već se na dnu sela peče vol u čast slavodobitnika alke. Nasmetanje počinje u 17,30, a nakon toga održat će se završna fešta Vučkovića uz nastup tamburaša s Murtera

vuckovici_coja2

Foto: Krešimir Tiganj

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh