fruhwald

Galerija Sikirica: Večeras u 21 sat koncertni projekt Otvoriti krletku Branimira Norca

Autor/ica
Objavljeno: 26 srpnja, 2021
branimir norac

Večeras u 21 sat u Galeriji Sikirica održat će se koncertni projekt ‘Otvoriti krletku’, našeg iznimno hvaljenog i nagrađivanog klarinetista, multiinstrumentalista i kompozitora, Sinjanina Branimira Norca.

Naslov koncerta nadovezuje se na kompoziciju ‘Krletka za proljeće’, koju je Norac napisao prije tri godine uglazbljujući svoje dnevničke zapise. Radilo se o procesu prebacivanja latiničnog pisma u brajevo, a zatim uglazbljivanja točkica brajevog pisma kako bi se od jezičnog značenja dobilo glazbeno. Time je autor pokušao konzervirati doživljaj jednog životnog razdoblja prevodeći ga u jezik/zvuk umjetnosti. Svaki stavak kompozicije odgovarao je jednom datumu u dnevniku, a svaki datum dobio je svoj akord. Koncert ‘Otvoriti krletku’ polazi od tih, prethodno zapisanih kompozicija za klavir i klarinet, ali uz improvizaciju i eksperimentiranje s ‘novom’ glazbom, što na simboličkoj razini utjelovljuje ljudsku i životnu misao o želji za otvaranjem, nečim novim, drugačijim, ali istovremeno i strah od promjene. Upravo tako se i umjetnik otvara nečem novom – iako akademski obrazovan i nagrađivan kao klarinetista, na koncertu će Norac svirati i klavir, premda, kako kaže, prema tom instrumentu uvijek gaji strahopoštovanje i osjeća zadršku.
Koncert  ‘Otvoriti krletku’ u ožujku ove godine izveden je u Zagrebu i pobrao je izvanredne kritike publike i stručne javnosti, ali ipak kaže, najteže i najljepše je nastupati kod kuće.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh