BANNER FERATA

Glazbene večeri na utvrdi Kamičak

Autor/ica
Objavljeno: 15 kolovoza, 2019

Izvor: TZ Grada Sinja

Zahvaljujući bogatoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini, kao i nizu raznolikih kulturnih zbivanja, Sinj i Cetinska krajina već su se odavno zlatnim slovima urezali na turističku kartu Hrvatske. Zahvaljujući težnji za održivim turizmom, suživotom pažljivo osmišljenih aktivnosti u kojima podjednako uživaju i domaćini i gosti, manifestacije u alkarskom gradu uvijek plijene pozornost i privlače sve brojniju publiku.

Jedno od takvih događanja su i Glazbene večeri na utvrdi Kamičak.

Utvrda podno koje se razvio današnji Sinj sagrađena 1712. godine kao zvjezdoliki bastion ispunjen zemljom. Na samoj utvrdi nalazi se kula koja je služila kao promatračnica, a na njoj je sat, još uvijek u potpunosti funkcionalan, sa zvonom izlivenim u jednoj od najpoznatijih ljevaonica Colbachini u pokrajini Veneto u Italiji. Na autentičnoj i jedinstvenoj utvrdi Kamičak s prekrasnom pozornicom pod vedrim nebom, organiziraju se koncerti klasične, ali i tradicijske te jazz glazbe. Takvim pristupom populariziraju se ovi, možda pomalo i zanemareni, glazbeni izričaji, a gdje bolje nego u Sinju, gradu bogate glazbene tradicije.

Turistička zajednica grada Sinja već nekoliko godina organizira uspješne i iznimno dobro posjećene koncerte. Na ovoj autentičnoj lokaciji do sada su koncerte održali: Akademski harmonikaški orkestar ‘Ivan Goran Kovačić‘, Sara Reinar, Jazz swing kvintet ‘Repassage‘, Puhački kvintet ‘Kalamos‘ te od 2017. uz potporu Ministarstva kulture RH i jedinstveni samoborski udaraljkaški ansambl ‘Sudar Percussion‘, etno glazbenica Dunja Knebl sa satavom Kololira i etno sastav Veja. Svi su nastupi izazvali pravo oduševljenje, a ambijent stare utvrde pod zvijezdama pokazao se, baš sinjski, kao pogodak u sridu.

Ove godine očekuje nas izvanredan program: 17. kolovoza 2019. s početkom u 20:30 sati i završetkom u 22:30 sata Sinjanima i gostima najbolje od jazz glazbe predstavit će renomirani svjetski izvođači, Ratko Zjača – Stefano Bedetti i Nocturnal Four.
Ratko Zjača velikan je moderne jazz i improvizirane glazbe. Inovativan gitarist i autor brojnih samostalnih i suradničkih albuma, studirao je u Zagrebu, Rotterdamu i New Yorku. Kako sam kaže, otvoren je prema svim glazbenim stilovima, počevši od američkog jazza, indijske klasične glazbe, engleskog rocka i europske klasične glazbe. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh