GO HDZ Sinj: Čemu neistine, gradonačelniče Bulj?

Autor/ica
Objavljeno: 16 srpnja, 2021
hdz sinj

Gradski odbor HDZ-a Sinj priopćenjem za javnost osvrnuo se na održanu 2. sjednicu Gradskog vijeća Grada Sinja i, kako kažu,  tamo izrečene neistine gradonačelnika Mira Bulja. Priopćenje koje potpisuje predsjednik GO HDZ-a Sinj Anđelko Bilandžić prenosimo u cijelosti.

‘Poštujući izraženu volju građana na nedavno održanim lokalnim izborima, do sada se nismo oglašavali ostavljajući novoj gradskoj vlasti MOST-a i gradonačelniku Bulju vrijeme i prostor da se uhodaju i krenu  realizirati mnogobrojna predizborna obećanja.

Međutim, nakon 2. sjednice Gradskog vijeća Grada Sinja koja je održana u srijedu 14. srpnja prisiljeni smo reagirati kako više puta izgovorena laž i obmana ne bi postala istina.

Naime,  prilikom rasprave o vijećničkim naknadama, gradonačelnik Bulj je pokušao obmanuti vijećnike i građane Sinja tvrdnjom kako on kao saborski zastupnik koji tu dužnost obnaša profesionalno, dužnost gradonačelnika Sinja obnaša volonterski, a da s te osnove ima pravo na volontersku naknadu u rasponu od 5 do 10 tisuća kuna, no da se on te novčane naknade  OD-RE-KAO.

Svima, a posebno gradonačelniku Bulju je dobro poznato kako dužnosnici temeljem odredbi čl. 12. Zakona o sprječavanju sukoba interesa kada za vrijeme obnašanja javne dužnosti primaju plaću za dužnost koju obnašaju (u ovom slučaju saborskog zastupnika)  NE SMIJU primati drugu plaću ni naknadu za obnašanje druge javne dužnosti. Upravo na njegovom primjeru, ta zakonska odredba je primjenjivana cijeli prošli mandat kada on kao saborski zastupnik nije mogao primati naknadu za rad vijećnika u Gradskom vijeća, a što je i više puta isticao u svojim javnim nastupima.  Ostaje nejasno, koji je gradonačelnikov motiv da na tako banalnoj, lako provjerljivoj i svima poznatoj zakonskoj odredbi pokušava obmanuti građane Sinja i sebi pripisati zasluge koje mu ne pripadaju. Dakle, jedina istina je to da je  gradonačelnik Bulj odabrao  izdašnija primanja i naknade na koje ima pravo kao saborski zastupnik, a nije  se odrekao niti jedne kune iz gradskog proračuna.

I da, očekivali smo da ćemo u hitnoj ili redovitoj proceduri već raspravljati o najvažnijoj točki – rebalansu Proračuna Grada Sinja, kako bi se počeli realizirati svi oni projekti koje je gradonačelnik Bulj najavljivao i obećao, a posebno kako bi se u razvoj Grada Sinja usmjerio zatečeni višak u proračunu od blizu 30 milijuna kuna.  Ovako imamo dojam, da uz kadrovska razrješenja i  imenovanja (nagrađujući imenovane za potporu na izborima, bez javnih natječaja i bilo kakve transparentnosti) gradonačelnik Bulj s marginalnim stvarima koje nisu u djelokrugu i opisu posla gradonačelnika,  stvara lažni privid da nešto radi.

Hrvatska demokratska zajednica voljom građana i ovaj mandat djelovat će u oporbi. Želimo i bit ćemo konstruktivna oporba koja će s „obje ruke“ prihvatiti sve dobre prijedloge u interesu Grada Sinja. Svojim prijedlozima i amandmanima pokušat ćemo utjecat na poboljšanje života građana Sinja, a isto tako ukazivat ćemo na nepravilnosti, nezakonitosti i anomalije u radu Gradskog vijeća i gradonačelnika Bulja.

Nadamo se da će ih za dobrobit Grada Sinja, biti što manje.

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA
GRADSKI ODBOR SINJ’

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh