Gospa Sinjska u Chicagu

Autor/ica
Objavljeno: 19 kolovoza, 2014
chicago_gospa1

Tekst i foto: Fra Tomislav Dukić

Trista godina slavlja Gospine zaštite i pomoći u Sinju, zagledanosti u sliku nepoznatog autora iz petnaestoga stoljeća, i stotinu i osam godina molitve pred preslikanom slikom također nepoznatog autora koja se štuje među hrvatskim iseljenicima u Chicagu u SAD, znak je jedne ljubavi prema Bogu i Gospi. Fra Tomislav Dukić, predvodeći slavlje Velike Gospe u Chicagu 15. kolovoza 2014. naglasio je da nigdje ne piše tko su autori ovih slika, ali on zna sigurno, da ih je naslikala ljubav prema Majci Božjoj na nebo uznesenoj.

Ta se ljubav mogla osjetiti u pripremi ovogodišnjeg slavlja Velike Gospe u Chicagu, u svečanoj procesiji, u slavlju euharistije te u svekolikom druženju na narodnom veselju poslije sv. mise u ulici bl. Alojzija Stepinca ispred hrvatske crkve i župe Sv. Jeronima, koju predvodi fra Ivica Majstorović, hercegovački franjevac. Bilo je to jedno lijepo katoličko zajedništvo Hrvata, Talijana, Iraca, Meksikanaca, Vijetnamaca, Kineza i drugih katolika, a i nekatolika. Svi govore bolje engleski nego svoj materinski jezik, ali svugdje se ističe naziv ovoga slavlja samo na hrvatskom jeziku “Velika Gospa”. Svi su oni svojim odijelima, instrumentima, pjesmama, folklorom plesali uz novozavjetni kovčeg saveza, uz lik Majke od Milosti, Gospe Sinjske slaveći je najprije hodeći oko nje u procesiji ulicama Chicaga gdje su se izredala mnoga, neka od njih po stotinu godina stara, hrvatska kulturna i zavičajna društva Sinjana, Poljičana, Hrvatske žene, Napretka, predstavnici katoličkih škola u kojima se nalaze naturalizirani Amerikanci iz svih krajeva svijeta. Ulice su okićene hrvatskim i drugim zastavama, na prozorima, vratima i balkonima vise veće i manje slike Gospe Sinjske.

Hrvatski iseljenici iz drugih američkih gradova također su se našli danas na ovom svehrvatskom i katoličkom slavlju Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, iz New Yorka, Los Angelesa a neki iz Kanade…Gotovo svi svećenici Hercegovačke franjevačke kustodije koji žive i rade u Americi na čelu s kustosom fra Jozom Grbešom bili su nazočni u koncelebraciji na sv. misi i na drugim točkama slavlja. Ovi su fratri ostavili duboki trag svoje prisutnosti na ovom kraju svijeta među Hrvatima i drugim iseljenicima u vjeri, kulturi, običajima i društvenom životu naših iseljenika, a i u odnosu iseljeništva prema matičnoj državi Hrvatskoj.

Sv. misi u prepunoj crkvi sv. Jeronima predsjedao je fra Tomislav Dukić. Govorio je u svojoj propovijedi o Gospi koju u litanijama zazivamo “Vrata nebeska”, jer je Bog njezinim uznesenjem na nebo pokazao našu buduću slavu, Hram Božji na nebu. Bog nam je pokazao cilj, da ne lutamo ovom zemljom, da kao putnici i pridošlice na svijetu idemo k svom konačnom cilju, a to je nebo, a ono je mjesto Božje prisutnosti. Radost je znak da smo postigli cilj. Susret Marije i Elizabete iz Evanđelja obilježen je velikom radošću koja je opisana riječima “klikće srce moje u Gospodinu”, jer “zaigra mi od radosti čedo u utrobi”. Propovjednik se upitao pred prisutnima, što mi to drugima donosimo kad im idemo u pohode? Kakve su to vijesti i kakve su to novosti kojima druge obasipljemo? Ako drugima nosimo Boga, možemo ih samo razveseliti, a ako im donosimo tračeve, laži, klevete, ogovaranja i natjecanja u materijalnim uspjesima, donijeli smo im žalost. Pogledajmo koliko nam je srce veselo ili tužno pa ćemo znati što ili koga nosimo u svojoj utrobi.

Nakon euharistijskog slavlja, slavlje se prenijelo na trgove i ulice pred crkvom, kao da ste na ulicama Sinja i njegova “derneka”, gdje se jelo, pilo, pjevalo i plesalo, igrala lutrija, susretalo s onima koje ste zadnji put davno vidjeli. Mladi i stari, djeca i odrasli u programu prilagođenom za svakoga mogli su sve do vatrometa do pred pola noći uživati u slavlju Velike Gospe u Chicagu. Hrvati iz Chicaga i drugi nazočni odlazili su kući pozdravljajući se, poput Izraelaca koji odlazeći s godišnjih hodočašća u Jeruzalemu, dovikuju jedni drugima “I dogodine u Jeruzalemu”. I dogodine Velika Gospa u Chicagu! To može samo jedna duga tradicija koja se neće i ne može nikada prekinuti.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh