HEP kultura Alkar

Govori alkarskih vojvoda: NIKOLA TOMAŠEVIĆ – 1991.

Autor/ica
Objavljeno: 2 srpnja, 2014
nikola_tomasevic

U odnosu na prethodnu godinu, Alka je u 1991. dobila novog barjaktara, odlasci alkara iz povorke su zaustavljeni, pa neizvjesnosti oko njenog održavanja nije bilo.

No ukupna društvena situacija bila je napetija od prošlogodišnje. Nakon kninskih barikada, krvavog plitvičkog Uskrsa, masakra u Borovu Selu i bombardiranja Banskih dvora, Hrvatski sabor donio je odluku o proglašenju državne samostalnosti. No prethodno navedeni događaju ukazivali su kako Hrvati do samostalnosti neće doći mirnim putem.

O tome je na 276. Alki govorio i predsjednikov izaslanik – dr. Šime Đodan. Mnogima još uvijek nije jasno je li Đodanov govor o ‘šiljatim glavama i malenim mozgovima’ bio ciljano primitivno vrijeđanje, isprazno junačenje ili ga govornik ipak izgovorio razdragan pretjeranom konzumacijom sinjskog gostoprimstva.

No ono što je te godine za Alku bilo nemjerljivo važnije od veselog nastupa predsjednikovog izaslanika Šime Đodana, je srpanjska posveta novog alkarskog barjaka sa slikom Majke Božje. Taj događaj označio je kraj polustoljetnog komunističkog nasilja i ponovno spajanje nedjeljivoga – Alke i Gospe Sinjske.

Stoga ne čudi da je alkarski vojvoda Nikola Tomašević u svom govoru iz te 1991. godine, posebno naglasio vjekovnu povezanost Sinjske alke i zaštitnice cetinskoga puka -Čudotvorne Gospe Sinjske.

Alkarski vojvoda Nikola Tomašević – govor na 276. Alki – 1991. godine

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh